19. maj 2023 14:08

Petković: Danas je počela okupacija, Kurti želi da isprovocira rat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Danas je počela okupacija, Kurti želi da isprovocira rat

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je danas započela okupacija Aljbina Kurtija i Erdena Atića koji je takozvani gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, kao i da Kurti želi da protera srpski narod i najotvorenije iscenira rat.

On je na konferenciji za novinare rekao da je simbol okupacije krpa istaknuta na zgradi opštine, koja za Srbe to nije i dodao da će ona tu stajati koliko i okupacija i dodao da je u u toku razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevih provokacija koje mogu da se pretvore u najveću krizu do sada. Da svojim delovanjem Priština želi da protera srpski narod sa KiM i da žele najotvorenije da isprovociraju rat", naveo je Petković. 

 

Odgovornost je sada na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija

Petković je izjavio da je sada na međunarodnoj zajednici odgovornost da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji pokušava da inscenira rat, sukobe i koji provocira, kako bi izbegao da formira ZSO.

"Potvrdilo se ono što je Vučić govorio da Kurti ne želi da formira ZSO i da inscenira krizu i rat. Čudno je da to radi sam i ulazi u takve avanture tek tako. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

 

Na pitanje šta će biti do 1. juna, kada su Srbi sa severa najavili da daju rok da se "obuzda" Kurti, Petković kaže da su Srbi dali taj rok jer žele da daju određeno vreme i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da prestanu da ih maltretiraju, a da će nakon toga uslediti njihov odgovor.

Zaplena KM tablica početak nove faze Kurtijeve protivpravne odluke

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da je kosovska policija danas zaplenila KM tablice rudaru Predragu Milanoviću koji se vraćao iz treće smene u rudniku "Crnac", pod izgovorom da koristi "nelegalne tablice" i napisala mu kaznu od 150 evra.

"Zaustavljen je na bistričkom mostu i tu su mu kosovski policajci oduzeli njegove KM tablice pod izgovorom da koristi nelegalne tablice i napisali mu kaznu od 150 evra koju mora da plati u roku od 24 sati", rekao je Petković na konferenciji za medije.

 

Ocenio je da je taj potez "početak nove faze Kurtijeve protivpravne odluke" o preregistraciji vozila sa KM tablicama na šta, kako je Petković ukazao, Priština nema pravo.