26. maj 2023 22:13

Kosovska policija: Situacija na severu KiM se smirila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kosovska policija: Situacija na severu KiM se smirila

Foto: AP Photo/Marjan Vucetic

PRIŠTINA - Kosovska policija saopštila je danas da se situacija na severu KiM smirila, ali da će nastaviti da radi na postizanju bezbednosti za sve građane.

U saopštenju policije se navodi da su preduzete sve mere kako bi se sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost.

"Situacija se sada smirila, kosovska policija će nastaviti svoju posvećenost postizanju bezbednosti za sve građane bez razlike, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i preduzimanju policijskih mera u cilju sprečavanja svih kriminalnih radnji koje se mogu pojaviti na terenu", dodaju iz policije, prenosi Koha.

Naglašava se da je policija u više navrata apelovala na građane okupljene u severnim opštinama koji su, kako se navodi, te zahteve ignorisali.

"Zahtevi policijskih službenika su zanemareni, pojedini ljudi u masi u Zvečanu su ispoljili nasilje, bacali razna oruđa i bombe na policiju i službena vozila", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je policija, u skladu sa zakonom, koristila suzavac kako bi rasterala masu i omogućila gradonačelnicima da uđu u prostorije opština.

Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, pet njenih pripadnika je povređeno u neredima na severu KiM, tri vozila Euleksa su oštećena, a jedno vozilo je zapaljeno tokom sukoba građana i policije u opštini Zvečan.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.