29. novembar 2022 06:14

Vučić: Rat u Ukrajini će potrajati, sledeća zima biće još teža

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Rat u Ukrajini će potrajati, sledeća zima biće još teža

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

OSLO – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će sledeća zima biti mnogo teža jer smatra da će rat između Rusije i Ukrajine potrajati.

Na pitanje da prokomentariše to što "stručnjaci postavljaju pitanje da li ruski predsednik Vladimir Putin koristi zimu kao oružje", Vučić je rekao: "Ne razumem ko šta sve koristi, ko koristi NATO oružje, svi koriste sve što mogu, Putin koristi ono što on ima, ovi drugi ono što oni imaju, u ratu nema pardona. Niti pravdam, niti kritikujem, mi moramo da razumemo da je rat, da taj rat neće skoro da se završi zato što kada su mnogi pomislili da je rat gotov i da Ukrajina pobeđuje, Rusi su počeli bolje da ratuju".

Ističe da ne smatra da su Rusi u bilo kakvoj prednosti jer, kako pojašnjava, imaju mnogo manje saveznika nego Ukrajina, znatno manje moćnih saveznika nego Ukrajina i dodaje: "Počeli su bolje da ratuju, biće to duže vreme i zato sam rekao da očekujem da sledeća zima bude mnogo teža nego ova, a verovali ili ne možda čak i ona tamo. Nisu u pitanju posledice, nego će rat trajati sve vreme".

Potrošili oko sedam odsto rezervi gasa

"Ovu zimu ćemo da prezimimo uz probleme sa kojima se država suočava finansijski, jer je država primila najveći teret, ali ćemo proći dobro", ocenio je Vučić.

Predsednik je u razgovoru za Pink iz Osla istakao da je do sada iz rezervi potrošeno oko sedam odsto i da ima još dovoljno gasa za zimu, rezervi iz hidrokapaciteta i uglja, te najavio dalji pad cene nafte i naftnih derivata.

Najavio je da će cena nafte ići dodatno značajno na dole i to već sledećeg petka, što će pomoći u zaustavljanju inflacije.

Pokažite mi zemlju u okruženju gde je poskupljenje manje

Komentarišući najavljeno poskupljenje struje i gasa, Vučić je ukazao na to da nema zemlje ni u okruženju u kojoj je povećanje bilo manje.

Kako je rekao, poskupljenje struje za 4,4 dinara i kilovat gasa za 4,5 dinara, ne postoji ni u zemlji u okruženju, a kamoli u Evropi.

"Pokažite mi zemlju u okruženju, a ne u Evropi gde je poskupljenje manje. A onda pokažite ljudima račune iz Britanije, Italije, Nemačke... To znači da je država u skladu sa dogovorom koji smo imali sa Anom Brnabić, Dubravkom Đedović, Sinišom Malim, preuzela teret na sebe", kazao je Vučić.

Slede smene i reforme u energetskom sektoru, biće dovoljno gasa i struje

Predsednik je istakao da su najavljene reforme u energetskom sektoru, kao i promene u preduzećima, velike i važne za sve nas, poručujući da će biti dovoljno struje i gasa u zemlji.

Govoreći o najavljenim reformama i smenama u energetskom sektoru, u čemu su pojedini videli priznanje poraza, rekao je da je želja nadležnih da postupaju u skladu sa onim što su posavetovali ljudi koji su najbolji u svetu za analizu energetske situacije.

"Oni su rekli, od četiri energetska preduzeća, u jednom imate dobro rukovodstvo, u tri nemate. Nema tu igre. Angažovali smo norveški Rajstad, najbolje za analizu energetske situacije, a mi ćemo se ponašati na odgovoran način", rekao je Vučić.

Gorko se kajem zbog litijuma

Predsednik je istakao da se gorko kaje što je dozvolio da se Srbija odrekne litijuma kao i da je time postala jedinstvena zemlja koja se odrekla takvog bogatstva i nečeg najboljeg za sebe.

"Ne postoji nijedna zemlja na svetu koja takvom glupošću može da se pohvali. Ja ću da im se obratim i da kažem ljudima da uništavaju svoju zemlju”, rekao je Vučić sinoć za TV Pink iz Osla odgovarajući na pitanje povodom ekološkog protesta koji je u nedelju održan ispred Vlade Srbije, a juče otkazan zbog malog broja ljudi.

Istakao je da mišljenje o litijumu ne može da mu promeni ni da na proteste dođe 50 ili 100 hiljada ljudi, jer zna činjenice i šta je najbolje za Srbiju, kao I da su to izračunali stručnjaci.