2. jun 2023 19:33

Izmir Zećiri se protivi novim izborima u Zubinom Potoku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izmir Zećiri se protivi novim izborima u Zubinom Potoku

Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

ZUBIN POTOK - Albanski predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri usprotivio se održavanju novih izbora u severnim opštinama na Kosovu i Metohiji, rekavši da nema razloga za ponavljanjem i da bi novi izbori mogli da izazovu još napetiju atmosferu.

"Ne razmišljam u tom pravcu. Želim širu analizu, da se vidi ima li potrebe da se ide na izbore. Ne vidim razloge zašto treba ući u izbore, koji mogu dodatno da zakomplikuju situaciju", istakao je Zećiri za "Kljan Kosova".

On je rekao da će se konsultovati sa strankom Demokratska partija Kosova (DPK), čiji je član.

"Naravno da ću se konsultovati sa strankom, ali i biračima, da vidim razlog zašto bih se povukao sa pozicije. Nisam ušao da se povučem, već da analiziram okolnosti", rekao je Zećiri.

Predsednik DPK Memlji Krasnići takođe se protivio održavanju izbora na severu.

Krasnići je naveo da je poručio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da čak i ako severne opštine izađu na vanredne izbore, izbori ne mogu biti održani u Zvečanu i Zubinom Potoku, navodi "Reporteri".

Francuska i Nemačka pozvale su u četvrtak Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc, i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Borelj je na Tviteru saopštio da su na sastanku izneta tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Kurti je nakon toga uslovio održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM okončanjem, kako je naveo "nasilnih protesta ispred opština na severu" i punom primenom Briselskog sporazuma.