2. jun 2023 20:43

Suzana Grubješić: Ocena svih u Kišinjevu je da je Priština kriva za stanje na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Suzana Grubješić: Ocena svih u Kišinjevu je da je Priština kriva za stanje na severu KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je danas da je opšti zaključak svih učesnika Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu da je za situaciju na severu KiM najodgovornija je administracija privremenih prištinskih institucija.

"Pre svega to je zaključak najvećih partnera tzv. kosovske države. I SAD koje nisu bile tu prisutne, ali i ključnih evropskih zemalja. I nemački kancelar Šolc i francuski predsednik Makron i ostale članice EU su pravilno pokazale i ukazale na onoga ko je odgovoran za stanje na severu Kosova", rekla je Grubješić za Tanjug.

 

Istakla je da su predstavnici evropskih zemalja na samitu dali predloge kako da do deeskalacije na severu KiM dođe, ali da je problem u tome što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za sada odbija da te predloge i primeni.

"I Kurti i kosovska predsednica za sada odbijaju. Ali ja mislim da oni nemaju izbora nego da postupe onako kako se od njih zahteva. A to je da se najpre ukloni specijalna policija i snage koje inače nemaju pravo ni po kosovskim zakonima da borave na severu, a ne samo u opštinskim zgradama", navela je Grubješić.

Naglasila je da gradonačelnici koji su izabrani na izborima u četiri opštine na severu KiM koje su bojkotovali Srbi moraju da podnesu ostavke i da je potrebno organizovati nove izbore na kojima će predstavnici Srba učestvovati.

"Paralelno sa tim treba da se radi na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), jer za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključna je ZSO. To nije ništa novo. To se zna već 10 godina", rekla je Grubješić.

Istakla je da zbog sprovođenja Kurtijeve politike Priština gubi poverenje svog glavnog saveznika - SAD.

"To ne ide jedno s drugim. Protivljenje i teranje inata SAD-u i ostanak na vlasti. Kako će se to rasplesti i kakva će politička sudbina Kurtijeva biti mi ne znamo. Spominju se izbori i smena bez izbora", navela je Grubješić.

Grubješić je ukazala da do ove situacije ne bi došlo da nelegitimni izbori u četiri opštine na severu KiM, na kojima nisu stvoreni oslovni preduslovi za učestvovanje Srba, nisu održani, na šta je, kako je rekla, dobar deo međunarodne zajednice ukazivao i da se sada bavimo posledicama takvih odluka.