10. jun 2023 13:23

Branka Latinović: SAD i EU izašle sa jasnim zahtevima, Kurti nastavlja svoju igru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branka Latinović: SAD i EU izašle sa jasnim zahtevima, Kurti nastavlja svoju igru

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Diplomate Branka Latinović i Milovan Božinović ocenili su danas da je međunarodna zajednica nezadovoljna reakcijom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nakon što su američki i evropski posrednici izneli zahteve za rešenje krize na severu Kosova i Metohije.

Latinović je za Tanjug rekla da je su SAD i EU, izašle sa vrlo strogim i decidnim zahtevima za rešavanje trenutne krize na severu Kosova i Metohije, ali da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "i dalje nastavlja svoju igru nemirnog političara".

 

"Ono što sam mogla da pročitam je da su i Lajčak i Eskobar nezadovoljni razgovorima koje su imali u Prištini, pre svega sa Aljbinom Kurtijem, što je predočeno i u njihovim izveštajima koji su već bili na stolu kako u odgovarajućim telima EU tako i u Vašingtonu", rekla je Latinović.

Ona je istakla da Kurti nastavlja igru koju je započeo, kako sa slanjem gradonačelnika u zgrade opština na severu KiM tako i sa slanjem tzv specijalne kosovske policije.

"Međunarodna zajednica, a pre svega SAD i EU su na svoj način doprinele svemu ovome što se dešavalo budući da su ohrabrile Kurtija i njegovu vladu, podržale održavanje izbora, kao i rezultate tih izbora. Kada su videli da se Kurti zaigrao slanjem gradonačelnika u zgrade opština i specijalne policije, sada je to dobilo druge dimenzije što je dovelo do zaoštravanja bezbednosne situacije i rezultiralo povećanjem broja vojnika KFOR-a", rekla je Latinović.

Ona je dodala da je povlačenje specijalaca i dislokacija gradonačelnika lista obaveza koje Priština mora ispuniti, a koje zahteva i međunarodna zajednica.

Komentarišući predlog nacrta Statuta ZSO albanskog premijera Edija Rame istakla je da takve samostalne nastupe smatra ličnom samopromocijom i odvlačenjem pažnje.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović saglasan je da su specijalniizaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar otišli nezadovoljni onim što su čuli i videli na Kosovu i Metohiji.

"Ja bih rekao da oni ipak odlaze sa nekim novim saznanjima koja će igrati ulogu u daljem nastavku procesa dijaloga između Beograda i Prištine i mislim da su tokom proteklih nedelja formirali predstavu o Kurtiju kao nekom ko samog sebe manevriše u izolaciju", rekao je Božinović.

On je istakao da se među onima koji imaju značajne uloge kada je reč o Kosovu i Metohiji, stvara određeno političko mišljenje o tome da je Kurti političar bez budućnosti kakvu velike sile žele da vide na KiM.

"SAD su takođe pokazale da neće dopustiti promociju nacionalizma kakvoj je sklon Kurti, postavivši granice kako se mora postupati sa Srbijom koja je Americi potrebna kao partner", rekao je Božinović.

On je zaključio da Srbija dobija šansu da ozbiljnim diplomatskim pristupom ispregovara za sebe poziciju koja bi dugoročno bila pozitivna.

"Razvojem događaja Srbija je dobila mogućnost da ozbiljno pregovara sa Amerikom i EU i da izađe iz krize na jedan solidan način gde ne sme tražiti previše, gde se mora držati obaveza koje je preuzela i da formiranje Zajednice srpskih opština ne tumači kao instrument konfrontacije sa prištinskim vlastima", rekao je Božinović.