15. septembar 2023 12:06

Milićević: Proslavom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave sećamo se hrabrosti naših predaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Proslavom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave sećamo se hrabrosti naših predaka

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA ZA DIJASPORU/ SLOBODAN MILJEVIĆ

FRANKFURT - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je da se danas,kada proslavljamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sećamo prošlosti i hrabrosti naših predaka i okupljeni oko tri boje naše zastave se borimo za budućnost naših potomaka.

"Prvi put se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava, na jedan ovako organizovan način - pored Republike Srpske, van granica Srbije. Ovde, u Frankfurtu u srcu Nemačke, na trgu Rosmarkt večeras će od 18.00 časova biti okupljen veliki broj naših sunarodnika i moram da kažem da je velika čast zadovoljstvo i privilegija biti danas, večeras i tokom naredna dva dana sa našim sunarodnicima ovde u Frankfurtu", rekao je Milićević za Tanjug.

Milićević je dodao da je posebna privilegija i zadovoljstvo biti među srpskom dijasporom kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer, kako je istakao, to predstavlja jasnu poruku da će državno rukovodstvo uvek biti uz svoj narod, ma gde se nalazi i ma koliko bio udaljen od svoje matice.

"Dan Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije običan dan u kalendaru, niti samo jedan datum, već dan od velike važnosti, jer je to simbol, pre svega hrabrosti, našeg zajedništva, ali i povezanosti sa našim korenima. Sa našim tradicionalnim vrednostima. Našom vekovnom vezom između matice i naših sunarodnika ma gde živeli", istakao je Milićević.

Dodao je da je uveren da će okupljanje srpske dijaspore danas, ali i tokom naredna dva dana, koliko će trajati Dani srpske kulture u Frankfurtu, biti podsticaj, da sećajući se prošlosti i hrabrosti naših predaka podstičemo sa sunarodnicima van Srbije borbu za istinu i pravdu i bolju budućnost.

"Da uvek izvlačimo pouke iz prošlosti, sećajući se hrabrosti predaka, ali da razmišljamo o budućnosti naših potomaka. Dan zastave ima ogroman značaj i važnu simboliku. Jeste simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tri boje - crvena, plava i bela simbolizuju i hrabrost i slobodu i mir i okupljajući se ovde (u Frankfurtu), ali i u Nišu i Srbiji oko naše zastave, zapravo šaljemo poruku poštovanja naših srpskih vrednosti", zaključio je Milićević.