21. septembar 2023 06:57

Selaković će boraviti u Grčkoj na obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković će boraviti u Grčkoj na obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković boraviće u Grčkoj, gde će od danas do subote, 23. septembra predvoditi državne komemorativne svečanosti povodom obeležavanja 107. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido, Bitke na Kajmakčalanu, kao i obeležavanja 105. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Selaković će danas predvoditi državnu komemorativnu ceremoniju i položiti venac kod Spomen-kosturnice na ostrvu Vido, nakon čega je predviđeno i polaganje venaca u "Plavu grobnicu", saopštilo je Ministarstvo.

U petak će Selaković predvoditi državnu komemorativnu ceremoniju povodom obeležavanja 107. godišnjice Bitke na Kajmakčalanu.

Delegacija Srbije odaće počast i položiti venac kraj spomenika u Egzoplatanosu, Opština Almopia, kod spomenika srpskim vojnicima u okviru lokalnog groblja "Sveti Lazar" u toj opštini.

U subotu će biti obeležena 105. godišnjica proboja Solunskog fronta.

Tom prilikom, Selaković će odati počast i položiti venac na srpskom vojničkom groblju "Zejtinlik" u Solunu, nakon čega će položiti venac na grob dugodišnjeg čuvara groblja Đorđa Mihailovića.

Probojem Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, pre 105 godina, dogodio se preokret na frontovima Prvog svetskog rata, što će dovesti do poraza Centralnih sila i okončanja Svetskog rata.

Probojem Solunskog fronta, munjevitim oslobađanjem Srbije, a zatim i drugih krajeva nastanjenih Srbima i drugim južnoslovenskim narodima, što je rezultiralo stvaranjem zajedničke države Kraljevine SHS/Jugoslavije, Srbi su postigli jedan od najvećih uspeha u celokupnoj svojoj istoriji.

Ne samo da su zapravo odlučili Svetski rat, nego su ostvarili i konačno ujedinjenje, čemu su težile generacije.