27. septembar 2023 15:56

Biljana Pantić Pilja: Hvala Kipru na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Pantić Pilja: Hvala Kipru na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

Foto: Shutterstock.com/DexonDee, ilustracija

BEOGRAD - Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom Biljana Pantić Pilja i članovi Grupe sastali su se u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Predstavničkog doma Kipra i zahvalili im na doslednom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, saopštila je danas Narodna skupština.

Pantić Pilja je istakla da Srbija takođe podržava Kipar po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ona je informisala članove delegacije Kipra, koju predvodi predsednik Odbora za spoljne i evropske poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Kipar-Srbija Haris Georgijadis, da je u Srbiji proglašen Dan žalosti, povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji i pogibije trojice Srba u Banjskoj.

Kako se navodi, Pantić Pilja je upoznala sagovornike sa izuzetno teškom situacijom sa kojom se suočava srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, dodavši da "svakog dana imamo nove primere nasilja koje Kurti sprovodi nad Srbima".

"Poštovanje međunarodnog prava nije izbor, već obaveza koju treba da poštuje sve države, bez obzira na njenu teritorijalnu površinu", istakla je Pantić Pilja.

Kako je naglasila, članstvo Srbije u Evropskoj uniji je strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije i u tom smislu izrazila zadovoljstvo zbog nedvosmislene podrške Kipra koju pruža kada su u pitanju evropske integracije Srbije.

Biljana Pantić Pilja navela je da PGP sa Kiprom broji 57 članova, što dodatno govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za saradnju sa Kiprom.

Ukazala je na tradicionalno dobre odnose dve zemlje i dodala da je Kipar istinski prijatelj Srbiji.

Predsednik Odbora za spoljne i evropske poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Kipar-Srbija Haris Georgijadis je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da "PGP sa Kiprom" u Parlamentu Srbije čini tako veliki broj narodnih poslanika i dodao da Kipar vidi Srbiju kao bratsku i prijateljsku zemlju.

"Kipar će nastaviti da podržava celovitost Srbije i kao i njen evropski put. Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i evropskoj porodici. Odnosi na svim nivoima su sadržajni, kvalitetni i u stalnom usponu", naveo je Georgijadis.

Izrazio je spremnost za dalje jačanje saradnje u velikom broju oblasti, pre svega u oblasti bezbednosti i odbrane, ekonomije, obrazovanja, kulture i turizma.

Članovi delegacije Kipra su upoznali članove "PGP sa Kiprom" sa spoljno-političkom situacijom njihove zemlje kao i sa problemima sa kojima se suočavaju po pitanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

U razgovoru su učestvovali članovi "PGP sa Kiprom", Dubravka Filipovski, Staša Stanojević, Goran Milić, Milan Radin, Aleksandar Mirković i Đorđe Komlenski.

Zajednički su ocenili da su odnosi između dve zemlje prijateljski i iskreni, da postoji prostor za unapređenje saradnje u mnogim oblastima.

Zahvalili su na podršci koju Kipar pruža Srbiji na njenom evropskom putu i na razumevanju i doslednosti po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.