17. oktobar 2023 10:41

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Potrebni dalji koraci države na iskorenjivanju siromaštva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Potrebni dalji koraci države na iskorenjivanju siromaštva

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je danas da je Srbija država zasnovana na socijalnoj pravdi, da ostvarenje toga cilja prati veliki broj politika i mera, ali da je potrebno i dalje preduzimati korake koji su usmerene na iskorenjivanje siromaštva i posebno obratiti pažnju na decu kao najranjiviju i najosetljiviju društvenu grupu.

"Siromaštvo je jedan od najtežih vidova društvene isključenosti i ova negativna društvena pojava ne može i ne sme se posmatrati kao problem pojedinca", ističe Ministarstvo.

Siromaštvo se posebno pojačava u vremenima velikih kriza, pogađa različite društvene kategorije i ljude različite životne dobi.

Prema saopštenju, iako je i Ustavom i zakonima posebno zabranjeno praviti razliku među ljudima usled njihovog socio-ekonomskog statusa, siromaštvo neretko biva uzrok diskriminacije, čime dodatno otežava, inače težak položaj socijalno najugroženijih.

"Posebno pojačanu pažnju moramo pokazati kada su u pitanju deca, koja su svakako najranjivija i najosetljivija društvena grupa", navodi Ministarstvo koje objašnjava da pogođenost dece siromaštvom dodatno utiče na njihovu društvenu isključenost i to višestruko.

"Utiče na njihovo zdravlje, kako telesno, tako i mentalno. Dovodi do zaostajanja u obrazovanju, što ih dugoročno isključuje ili im znatno otežava uključivanje u druge društvene tokove, prvenstveno na tržište rada, a time su, u perspektivi onemogućeni da ostvare i druge svoje potrebe", ukazuje ministarstvo.

Ministarstvo navodi i da u godini kada obeležavamo 75 godina od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, koja je zasnovana na osnovnom načelu da su sva bića rođena jednaka u pravima i dostojanstvu, "imamo poseban zadatak, i kao država i kao društvo, da udružimo snage u borbi protiv siromaštva, jer siromaštvo predstavlja vidljivu negaciju ljudskog dostojanstva".