23. oktobar 2023 16:04

Mihailo Jovanović: Protiv medijskih zakona samo deo opozicije i Junajted grupa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Protiv medijskih zakona samo deo opozicije i Junajted grupa

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas da su protiv seta novih medijskih zakona samo Junajted grupa i stranke organizatori protesta "Srbija protiv nasilja”, kao i da su se te stranke stavile u službu Junajted grupe i SBB-a.

Reagujući na saopštenje tih stranaka, Jovanović je u saopštenju podsetio da su na tim zakonima višemesečno aktivno radili predstavnici UNS-a, NUNS-a, ANEM-a, Saveta za štampu, Asocijacije onlajn medija, Udruženje RAB Srbija, SINOS-a, i Lokal presa, a da su bili uključeni i partneri Misija EU u Srbiji, Misija OEBS-a, ambasada Kraljevine Norveške, kao i Fondacija Konrad Adenauer.

Ministar dalje navodi da je bila održana javna rasprava i četiri okrugla stola u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i da su se učesnici složili da tekstovi nacrta zakona koji su finalno usaglašeni na sastanku održanom 18. oktobra predstavljaju korak u pravom smeru ka uređenju medijske scene u Srbiji.

"U međuvremenu je javnost bila upoznata i sa podrškom koji su ovi zakoni dobili od komesara za proširenje EU, Olivera Verheljija, kao i šefa misije OEBS u Srbiji, JanA Bratua", navodi se u saopštenju Jovanovića.

Kako je rekao, sa velikim žaljenjem mora da primeti da su protiv tih zakona isključivo navedene stranke i Junajted grupa, mada, kako je rekao, iskreno sumnja da imaju isti interes kao i Junajted grupa, već isključivo služe njihovom interesu.

"Telekom Srbija posluje po zakonu, poslovao je po zakonu, ali je u godinama vaše vlasti i vlasti vaših favorita bio vreća za udaranje SBB-a", rekao je Jovanović odgovarajući strankama organizatorima protesta "Srbija protiv nasilja" i naveo da je država donela odluku da "uspostavi fer uslove na tržištu, a ne kao u vaše vreme da favorizuje poslovanje SBB-a".

"Ovakvo ponašanje opozicionih predstavnika ne treba da bude iznenađenje nikome, jednostavno nastavljaju da rade isto kao i kad su bili na vlasti, a to je da služe isključivo interesima SBB-a", zaključio je Jovanović.

Dodao je da je njemu, kao državljaninu Srbije, drago da u fer tržišnoj utakmici Telekom pobeđuje.

"Svedoci smo da poslednjih dana sa istih ovih medija se isključivo plasiraju neistinite informacije i spinovi koje imaju za cilj dovođenja građana u zabludu. Sve to samo još jednom potvrđuje i pokazuje da opozicija ne snosi nikakvu odgovornost za iznošenje neistina, već da predstavljaju i glavni generator podela u našem društvu", poručio je Jovanović.

U zajedničkom saopštenju Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde, Stranke Zajedno tvrdi se da se država vraća u medije preko Telekoma Srbije i da će na taj način vršiti uticaj na građane.