11. novembar 2023 11:58

Opozicija i analitičari u Prištini kritikuju Kurtijevu netransparentnost po pitanju formiranja ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opozicija i analitičari u Prištini kritikuju Kurtijevu netransparentnost po pitanju formiranja ZSO

Foto: Shutterstock.com/PredragLasica, ilustracija

PRIŠTINA - Opozicija i politilki analitičari u Prištini kritikuju premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zbog netransparentnosti kada je reč o predlogu za formiranje Zajdenice srpskih opština (ZSO), a većina od njih smatra da je ZSO štetna po, kako navode, "državnost" tzv. Kosova.

Predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molićaj ocenio je da ZSO više nije zajednica, već, kako je rekao, "autonomija".

Molićaj je za Gazetu blic rekao da, iako nije video nacrt o ZSO, na osnovu objavljenih informacija, smatra da je zasnovan na Rezoluciji 1244 SB UN.

Potpredsednik opozicione stranke Demokratski savez Kosova Ljutfi Haziri ocenio je da je nedavna izjava američkog ambasadora da je nacrt Statuta ZSO "u skladu" sa ustavom tzv. Kosova, upućena, kako je rekao, "narodu Kosova" kako bi se oslobodio od straha koji mu je nametnuo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Politički analitičar Imer Muškoljaj ocenjuje da više nije važno da li će ZSO biti formirana po ustavu tzv. Kosova ili ne i smatra da je suštinski problem što će, ukoliko bude formirana, ona biti međunarodno priznata, kako ističe,"za razliku od Kosova".

"Za mene ne znači mnogo da li je nacrt satuta ZSO po Ustavu ili nije. Za mene je problematično to što ako se ta Zajednica osnuje, priznaće je ceo svet, dok će Kosovo ostati nepoznato u svetu", rekao je Muškoljaj za Dukađini.

Politički analitičar Dardan Gaši smatra da je ZSO "gotova stvar" jer su je prihvatile, kako je naveo, "i sadašnja i bivša opozicija koja je sada na vlasti, a da trenutno političke stranke na Kosovu manipulišu i pokušavaju da prebace odgovornost s jedne na drugu stranu".

Arben Fetoši smatra da ZSO treba prihvatiti, ukoliko ne sadrži odredbe protivne ustavu tzv. Kosova, jer je to, kako je naveo, "međunarodna obaveza" Prištine.

Profesor prava Mazlum Baraliju, sa druge strane, smatra da Priština ni na koji način ne bi trebalo da prihvati formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ocenjujući da je ZSO, kako je naveo, "politički monstrum koji suštinski šteti državi Kosovo".

Formiranje ZSO predviđeno je Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, ali Priština do danas nije ispunila tu obavezu.