13. novembar 2023 17:30

Vujović: Rešavamo problem upravljanja otpadom u Smederevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović: Rešavamo problem upravljanja otpadom u Smederevu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

SMEDEREVO - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Smederevu radove na izgradnji transfer stanice za pretovar otpada, najvećeg ekološkog projekta u Podunavskom okrugu.

Vujović je rekla da se realizacijom ovog projekta rešava problem upravljanja otpadom u Smederevu i okolini, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

"Drago mi je što sam se danas lično uverila da se radovi na ovom važnom projektu odvijaju planiranom dinamikom. Pored toga što će se na ovom mestu raditi pretovar otpada iz Smedereva, ujedno ćemo zadovoljiti i potrebe svih okolnih sela. Transfer stanica je preduslov i za zatvaranje i sanaciju gradske deponije u blizini, a otpad će se prema planu voziti na regionalnu deponiju u Pančevu, koju ćemo modernizovati", rekla je ministarka.

One je pozvala sve građane Smedereva i okoline da se pripreme, jer je sledeći korak odvajanje otpada u domaćinstvima i dodala da će za to biti obezbeđena neophodna oprema.

"Time ćemo kompletno rešiti problem upravljanja otpadom i unaprediti kvalitet života građana", dodala je Vujović.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka je istakla da se u Smederevu realizuju i drugi ekološki projekti od velikog značaja za građane.

"Ministarstvo koje vodim je obezbedilo sredstva za zamenu dotrajalog kotla na ugalj savremenim kotlom na pelet u Osnovnoj školi 'Dositej Obradović' u Vranovu i ti radovi se privode kraju. Prethodnih godina smo u smederevskom naselju Senjak menjali kotao u vrtiću, na koji su sada priključeni i drugi objekti, odnosno na ekološki prihvatljiviji energent greje se više od 15.000 kvadrata. Time smo unapredili kvalitet vazduha u ovom delu Smedereva", istakla je Vujović.