23. novembar 2023 15:03

Žigmanov: Proterivanje diplomata iz Beograda i Zagreba stavilo je mrlju na odnos dve zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Proterivanje diplomata iz Beograda i Zagreba stavilo je mrlju na odnos dve zemlje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Proterivanje diplomata iz Beograda i Zagreba stavilo snažnu mrlju na odnos Srbije i Hrvatske, nadam se da to neće produbiti krhke odnose između dve države, izjavio je danas za Tanjug ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

On je rekao da će kao predstavnik hrvatske zajednice u Srbiji učiniti sve da se nesporazum razreši na način da ne ostavi trajnije posledice na odnose između Srbije i Hrvatske.

"Vrlo brzo ću imati sastanke i sa predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, koji su takođe deo vlasti. Videćemo šta možemo i na koji način da doprinesemo da se umanji nastala šteta kada su u pitanju ovi najnoviji događaji", poručio je Žigmanov.

On je podsetio da je, prilikom nedavnog susreta sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, razgovarao o aktuelnim političkim pitanjima, položaju hrvatske zajednice, predizbornom pozicioniranju Srbije, kao i nastavku podrške Vlade Hrvatske, na čijem čelu je Plenković, kada su u pitanju određeni programi hrvatske zajednice.

"Mi smo dogovorili nastavak naše saradnje, i Plenković je iskazao razumevanje za naše izborno pozicioniranje, kao i svaku dalju podršku kada su u pitanju naša legitimna nastojanja u Srbiji", naveo je on.

Komentarišući položaj Srba u Hrvatskoj, Žigmanov je naglasio da on uvek razgovara sa hrvatskim rukovodstvom i o izazovima sa kojim se suočava srpska zajednica u Hvatskoj, kao i potrebi daljeg razvoja odnosa dve države.

"U tom smislu govorimo da je pozitivno, proaktivno, i spram pripadnika nacionalnih zajednica inkluzivno pristupanje svih instanci vlasti, pozitivnog ambijenta u čitavom društvu i javnosti, ono što hrabri pripadnika nacionalnih manjina da ustraju u očuvanju svog imena", rekao je on.

Govoreći o kampanji "Stop femicidu" koju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizuje u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju-GIZ od 24. novembra u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, ministar Žigmanov je rekao da je cilj kampanje da se ohrabre oni koji su u statusu žrtve i da se ukaže na na potrebu još snažnijeg i odlučnijeg odgovora institucije kada je u pitanju i sprečavanje femicida.

"Femicid je kancer svakog društva. Ove godine je ubijeno 27 žena u Srbiji. Naša poruka je stop femicidu. Ne smemo biti ni kao građani, ni kao predstavnici vlasti ravnodušni na to, i nismo. Ovo je samo dodatni napor da naše politike ne pristajanje i borbe protiv ovog društvenog zla, osnažimo, da ohrabrimo one koji su u statusu žrtve, da posvestimo da postoji čitav zakonodavni okvir koje je u svakodnevnoj borbi kada je pitanje zlostavljanje", naveo je on.

U tom smislu, dodaje ministar, ukazivaće se na dobre prakse kao što je slučaj u Kragujevcu, gde nekoliko godina unazad ne postoji događaj koji se karakteriše kao femicid zahvaljujući njihovoj razvijenoj politici aktivnosti koja radi na prevenciji, afirmaciji ljudskihh prava, vrednosti, međusobnig razumevanja, kao i stvaranju klime zaštite žrtava.