23. decembar 2023 13:19

Oglasila se VJT u Pančevu, Smederevu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Subotici i Novom Sadu povodom izbornih nepravilnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oglasila se VJT u Pančevu, Smederevu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Subotici i Novom Sadu povodom izbornih nepravilnosti

Foto: Shutterstock.com/MIND AND I, ilustracija

PANČEVO - Više javno tužilaštvo (VJT) u Pančevu saopštilo je danas da nisu podnesene krivične prijave zbog krivičnih dela koja se odnose na nepravilnosti u izbornom procesu.

"VJT obaveštava javnost da Višem javnom tužilaštvu u Pančevu i područnim Osnovnim javnim tužilaštvima u Pančevu i Vršcu nisu podnesene krivične prijave zbog krivičnih dela koja se odnose na nepravilnosti u izbornom procesu pre, tokom i nakon dana glasanja za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije i poslanika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine", navodi se u saopštenju VJT Pančevo.

VJT Smederevo: Nije bilo podnetih krivičnih prijava zbog nepravilnosti tokom izbora

Više Javno tužilaštvo u Smederevu saopštilo je danas da na području njihove nadležnosti nije bilo podnetih krivičnih prijava zbog nepravilnosti tokom izbornog procesa.

"Povodom parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji su održani u nedelju 17. decembra, na području nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Smederevu nije bilo podnetih krivičnih prijava za krivična dela protiv izbornih prava, niti za eventualno neko drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju VJT Smederevo.

Dodaje se da je Više javno tužilaštvo u Smederevu zajedno sa svojim područnim tužilaštvima - Osnovnim javnim tužilaštvom u Smederevu i Osnovnim javnim tužilaštvom u Velikoj Plani pažljivo pratilo sprovođenje izbora u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja.

VJT Jagodina: Bez krivičnih prijava zbog izbora u Jagodini, Paraćinu i Despotovcu

Povodom izbora za poslanike Narodne skupštine Srbije i izbora za odbornike skupština opština, koji su održani u nedelju 17. decembra 2023. godine, Više javno tužilaštvo u Jagodini je saopštilo da na području njegove nadležnosti, kao i područnih Osnovnih javnih tužilaštava u Jagodini, Paraćinu i Despotovcu, nije podneta nijedna krivična prijava.

U saopštenju je navedeno da prijave nisu podnete zbog nekog od krivičnih dela protiv izbornih prava iz glave 15. Krivičnog zakonika Srbije, niti je bilo drugih prijava zbog bilo kakvih neregularnosti u vezi sa izbornim procesom.

VJT Kruševac: Nije bilo izbornih nepravilnosti u Kruševcu, Trsteniku i Brusu

Na području Kruševca, Trstenika i Brusa nije bilo nepravilnosti vezanih za izborni proces tokom izbora za narodne poslanike i gradske i opštinske odbornike 17. decembra 2023. godine, kao i u periodu posle toga, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo (VJT) u Kruševcu.

VJT u Kruševcu je navelo da nisu podnošene krivične prijave za krivična dela protiv izbornih prava, osim što je u Kruševcu, povodom prijave da je u jednom slučaju došlo do povreda izbornih pravila koja se odnose na glasanje van biračkog mesta, odnosno od kuće, formiran predmet i od strane nadležnog osnovnog tužilaštva naloženo prikupljanje potrebnih obaveštenja.

U saopštenju, koje je potpisao glavni javni tužilac Bratislav Petrović, navodi se i da je u Trsteniku, povodom vređanja člana biračkog odbora, od strane nadležnog osnovnog tužilaštva naloženo podnošenje prekršajne prijave protiv jednog lica.

VJT u Subotici nije primilo krivične prijave zbog izbora 17. decembra

Zaključno sa 22. decembrom u osnovnim javnim tužilaštvima u Subotici i Senti nisu primljene krivične prijave koje se odnose na krivična dela protiv izbornih prava kada je reč o izborima za Narodnu skupštinu i za Skupštinu AP Vojvodine 17. decembra, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo (VJT) u Subotici.

Kako se navodi u saopštenju, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici su 21. decembra od strane MUP Srbije, PU u Subotici, primljena četiri izveštaja koja se odnose na događaje iz izbornog dana.

U prvom izveštaju navodi se da su policijski službenici PU Subotica, na izbornom mestu 32, obavili razgovor sa predsednicom biračkog odbora Jovanom Golubović i utvrđeno je da je član izborne komisije na ovom izbornom mestu Vladimir Merković (SSP), nezadovoljan načinom sačinjavanja zapisnika, istrgao jedan primerak istog i uputio se najverovatnije prema gradskoj izbornoj komisiji Grada Subotice, ometanja izbornog postupka nije bilo.

O svemu je obavešten tužilac OJT Subotica Saša Crnković, koji se izjasnio da se u vezi ovog događaja dostavi izveštaj OJT Subotica. 

VJT Kraljevo: Nije bilo krivičnih prijava zbog izbornih nepravilnosti

Više javno tužilaštvo u Kraljevu saopštilo je danas da na području nadležnosti tog tužilaštva, kao i osnovnih javnih tužilaštava u Kraljevu i Raški, nije bilo podnetih krivičnih prijava koje se odnose na nepravilnosti u izbornom procesu.

"Povodom izbora za narodne poslanike Republike Srbije i izbora za odbornike Skupštine grada Kraljeva i Skupštine opštine Raška, Više javno tužilaštvo u Kraljevu obaveštava javnost da na području mesne nadležnosti ovog tužilaštva, kao i na području mesne nadležnosti osnovnih javnih tužilaštava u Kraljevu i Raški, nije bilo podnetih krivičnih prijava zbog krivičnih dela protiv izbornih prava iz Glave 15 Krivičniog zakonika", navodi se u saopštenju VJT u Kraljevu.

Kako se dodaje, osim toga, nije bilo ni ni drugih prijava zbog bilo kakvih nepravilnosti u vezi sa izbornim procesom.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu primilo nekoliko prijava u vezi sa izborima

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu primilo je od PU Novi Sad nekoliko obaveštenja o prijavama građana sa biračkih mesta, na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije, poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnim izborima održanim 17. decembra i preduzeće sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava.

Kako se navodi u saopštenju VJT Novi Sad, na dan održavanja izbora dežurni javni tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu od policije je dobio obaveštenje da je više građana prijavljivalo navodnu "kupovinu glasova", i to u Veterniku, Kovilju i Ljuboviji.

Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora sa podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima i naložio vršenje pregleda video nadzora, kao i preduzimanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava.

Dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu PU u Novom Sadu dobio je obaveštenje o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu, kao i sa više biračkih mesta u Novom Sadu, koje su sadržale navode da pojedini građani vode sopstvene evidencije birača, a takođe su prijavljivane i navodne nepravilnosti na biračkim mestima.

Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da se utvrdi da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora i da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja.