5. januar 2024 11:50

Sindikat novinara Srbije pozvao EFJ da reaguje zbog zabrane ulaska novinaru Tanjuga na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sindikat novinara Srbije pozvao EFJ da reaguje zbog zabrane ulaska novinaru Tanjuga na KiM

Foto: Shutterstock.com/wellphoto, ilustracija

BEOGRAD - Sindikat novinara Srbije pozvao je Evropsku federaciju novinara (EFJ) da reaguje zbog zabrane Prištine Tanjugovom novinaru Anđelku Utješnoviću da uđe na Kosovo i Metohiju.

"Pozivamo vas da reagujete i svojim autoritetom pomognete da se srpskim novinarima u skladu sa međunarodnim konvencijama o slobodi kretanja i rada omogući da svoj posao neometano obavljaju i na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju Sindikata novinara Srbije.

Sindikat novinara Srbije je u pismu obavestio Evropsku federaciju novinara da je novinar Tanjuga Anđelko Utješanović putovao na KiM zajedno sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve, u kojoj je bio i patrijarh Porfirije, kako bi izveštavao o obelažavanju Božića u Pećkoj patrijaršiji i poseti srpskim svetinjama.

"Ovo nije prvi put da kosovska policija sprečava srpske novinare da obavljaju svoj posao. Podsećamo vas da je prošlo više od 13 meseci kako kosovske vlasti, takođe bez objašnjenja, ne dozvoljavaju novinarki Radio televizije Srbija Svetlani Vukmirović da izveštava sa teritorije Kosova i Metohije", navodi Sindikat novinara Srbije u pismu Evropskoj federaciji novinara.

Takozvana kosovska policija je 3. januara na administrativnom prelazu Merdare zabranila novinaru agencije Tanjug Anđelku Utješanoviću da uđe na Kosovo i Metohiju kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija svetinjama u južnoj pokrajini.

Utješanović je putovao na KiM zajedno sa delegacijom SPC u kojoj je bio i patrijarh i bez ikakvog obrazloženja je vraćen sa administrativnog prelaza, iako je ranije bio najavljen kao član delegacije.