26. januar 2024 12:47

Sastanak ministara Vučevića i Šalaja Bobrovničskog održan u Budimpešti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sastanak ministara Vučevića i Šalaja Bobrovničskog održan u Budimpešti

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BUDIMPEŠTA - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Budimpešti, u okviru zvanične posete Mađarskoj, sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim.

Ministar Vučević zahvalio je na prilici da se sastane sa ministrom odbrane Mađarske, kao i na prilici da razgovaraju o konkretnim temama.

"Današnji sastanci su dokaz naše sadržajne i plodonosne saradnje za obe države. Ono što posebno želim da istaknem je da su Mađarska i Srbija strateški partneri, prijatelji i više od toga", istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Mađarska uvek može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Evropi.

"Hvala Mađarskoj i Vladi Mađarske što podržavaju Srbiju na evropskom putu. Mi delimo zajedničke vrednosti. Mi verujemo u istu Evropu. Mi verujemo u Evropu koja ima svoju tradiciju, istoriju, ali koja ima i svoju budućnost", istakao je ministar Vučević.

Naveo je da je otvoreno novo poglavlje saradnje u oblasti odbrane, koje će se baviti konkretnim stvarima, u skladu sa strateškim dogovorima premijera Orbana i predsednika Vučića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Mi smo spremi da sarađujemo sa Mađarskom po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa, a tiču se bezbednosti i odbrane, naravno, uvažavajući činjenicu da je Mađarska deo NATO alijanse, a Srbija ima proglašenu vojnu neutralnost", rekao je ministar Vučević.

Naglasio je da je posebno zadovoljan procesom konkretne realizacije strateških dogovora, kao i u kontekstu da Srbija kupuje veoma korisno naoružanje i vojnu opremu od Mađarske, ali da isto tako i prodaje i isporučuje ono što je potrebno mađarskoj vojsci.

On je zahvalio na podršci Mađarske i saradnji u oblasti odbrane.

"Vojska Srbije će u kratkom periodu biti jača, posebno u oklopno-mehanizovanim jedinicama i u sistemu protivvazduhoplovne odbrane. To je najvažnija vest, za nas korisno naoružanje. Vojna oprema iz Mađarske stiže u Srbiju. Nešto što je prihvatljivo i uklopljivo sa našim postojećim sistemima i nešto što će Vojsku Srbije učiniti jačom, a Srbiju bezbednijom", rekao je ministar Vučević.

Naveo je da je mađarskog ministra upoznao sa kršenjem međunarodnog javnog prava, rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju trenutne situacije na Kosovu i Metohiji.

Vučević se zahvalio Mađarskoj na njenoj kontribuciji u okviru KFOR-a i očuvanju i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i poželeo sreću novom komandantu međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini koji dolazi iz Mađarske, u nadi da će u Bosni i Hercegovini biti jedino reči o političkim pitanjima, a ne o pitanjima bezbednosti, rata i mira.

 

Ministar odbrane Mađarske Krištof Šalaj Bobrovničski rekao je da je Srbija istaknuti i strategijski partner Mađarske.

"Izuzetna je saradnja između dve države na svim poljima, a tako isto i u oblasti odbrane, odbrambene politike dveju država. Možemo reći da su sastanci na najvišem političkom nivou sada već postali redovni i možemo reći da smo u nivou prijateljskih odnosa", rekao je Bobrovničski.

Podsetio je da je prošle godine na zajedničkoj strategijskoj sednici dve vlade potpisan bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrambene politike i naveo da je u okviru te saradnje još jedna oblast otvorena, a to je oblast o razmeni vojne tehnologije i vojne opreme dveju država.

"U tom smislu na današnjem sastanku, ovde u Budimpešti, oformili smo radnu grupu koja će raditi na tom polju", rekao je ministar odbrane Mađarske.

Ministri odbrane dve zemlje razgovarali su i o političkim pitanjima u svetu, sa posebnim fokusom na region zapadnog Balkana.

"Mađarska smatra da je Zapadni Balkan ključan, ne samo za bezbednost regiona, već za bezbednost cele Evrope i u tom smislu smo opredeljeni da se ta politička stabilnost na zapadnom Balkanu sačuva, iako smo svesni da je ovo jedan region gde uvek može da dođe do konflikata", istakao je Bobrovničski.

On je pohvalio ulogu mađarskih jedinica na Kosovu i Metohiji u sklopu KFOR-a i rekao da će Mađarska u drugoj polovini ove godine preuzeti poziciju redovno predsedavajućeg Evropske unije.

"To će biti dobra prilika da se borimo i da budemo angažovani oko proširenja Evropske unije, što je Mađarska i do sada odlučno radila i nadamo se da ćemo u ovom periodu moći da doprinesemo tome da se Srbija približi punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Bobrovničski.

Ministri Vučević i Bobrovničski su ranije danas prisustvovali otvaranju prvog sastanka „Srpsko-mađarske radne grupe za odbrambenu industriju i naoružanje“, koji su održale delegacija Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane i Odbrambene industrije i naoružanja Mađarske.

Delegaciju u okviru posete Mađarskoj činili su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, načelnik Štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Gordan Pavlović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije brigadni general Slavko Rakić, savetnici ministra odbrane Nikola Banjac i predrag Rajić i izaslanik odbrane Republike Srbije u Mađarskoj potpukovnik Predrag Zeljković, navedeno je u saopštenju.