12. februar 2024 11:18

Vučić: Srbija čvrsto opredeljena za ubrzanje puta ka EU, ali očekujemo jasne signale

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija čvrsto opredeljena za ubrzanje puta ka EU, ali očekujemo jasne signale

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, da je u razgovoru sa Micotakisom istakao da je Srbija čvrsto opredeljana za ubrzanje evropskog puta ka EU, ali da očekuje od Evrope i jasne signale podrške na tom putu.

"Rekao sam Micotakisu nedvosmisleno da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju", rekao je Vučić.

Istakao je da je govorio sa Micotakisom i o PEM konvenciji, tzv. zelenim trakama, kao i Agendi rasta.

"Ali sam isto tako rekao da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako da u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu", naglasio je Vučić.

Sa Micotakisom sam razgovarao o unapređenju saradnje u raznim oblastima

Predsednik Srbije je izjavio danas da je sa grčkim premijerom Kiriojakosom Micotakisom razgovarao i o saradnji u energetskom sektoru - energetici, naftovodu, gasovodu, kupovini gasa, obnovljivim izvorima energije, vetroparkovima, baterijskim parkovima.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su tema razgovora bili i saradnja elektroprivreda dve zemlje, transport i infrastruktura.

"Gradimo brzu prugu Beograd - Niš, ostaje da se to premosti kroz teritoriju Severne Makedonije. Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom. To nam je važno i zbog naših turista kojima će Solun da bude blizu", rekao je Vučić.

Istakao je da je to važno i zbog toga jer je Srbiji potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći.

Srbija i Grčka su uvek podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj

Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka uvek podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

On je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom rekao da je srećan što Srbija i Grčka neguju dobre prijateljske i bratske odnose i što je sa Micotakisom razgovarao o svim aspektima bilateralne saradnje.

On je podsetio da ove godine dve zemlje obeležavaju 145 godišnjicu i da će ovo biti važna godina i ogromnog rasta naših ekonomskih odnosa i trgovinske saradnje, ali i godina u kojoj će se održati četvrti savet za saradnju.

"Imali smo otvoren, iskren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Mnogo sam naučio od njega, saznao sam o važnim stvarima koje mi nisu na takav način bile poznate jer nismo deo EU", rekao je Vučić.