1. decembar 2022 13:59

Dačić: Nećemo bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savetu Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Nećemo bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savetu Evrope

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

LOĐ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd neće bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savetu Evrope.

"Upozorio sam na kompleksnost pitanja članstva Prištine u Savetu Evrope i napomenuo sam da članstvo neće proći bez borbe“, rekao je Dačić u izjavi za Tanjug iz Lođa posle sastanka sa koleginicom sa Islanda Tordis Kolbrun R. Gilfadotir čija država treba da preuzme predsedavanje Savetom Evrope.

„Pitanje članstva Prištine ruši sve principe kojih se držimo kada je pitanju teritorijalni integritet Ukrajine“, rekao je Dačić i napomenuo da bi se o takvom važnom pitanju prvi put odlučivalo preglasavanjem ili putem međusobnih optužbi, a ne konsenzusom. 

Dačić: Polako se gubi smisao postojanja OEBS-a

Polako se gubi smisao postojanja jedne ovakve organizacije kakva je OEBS, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji u poljskom gradu Lođu učestvuje na 29. Ministarskom savetu OEBS-a.

Dačić je postavio pitanje svrhe postojanja ovakvi međunarodnih foruma kada na njemu ne učestvuju svi predstavnici, aludirajući na to da je Poljska zabranila dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"OEBS nije isti bez svi država, od Vankuvera do Vladivostoka. Mislim da polako prelazimo granicu svrhe postojanja jedne ovakve organizacije, gde niko nikoga ne sluša i gde nijedna odluka nije obavezujuća, gde na kraju krajeva nikakve odluke i ne mogu da budu donete, jer je za to potreban konsenzus. To je jedna potpuna paraliza rada međunarodnih organizacija", istakao je Dačić.