15. februar 2024 20:04

Završena dodela sretenjskih odlikovanja, nastavljena proslava Sretenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završena dodela sretenjskih odlikovanja, nastavljena proslava Sretenja

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - U Predsedništvu Srbije večeras je završena ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a proslava Sretenja je nastavljena audio-vizuelnim spektaklom pod nazivom "Slava i trajanje".

Kroz 3D umetničke instalacije na fasadama Instituta Servantes, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog pozorišta, Starog dvora i Palate Srbija biće oživljena slavna srpska prošlost.

Tokom ceremonije dodele odlikovanja uz pomoć veštačke inteligencije "oživljeni" su Vožd Karađorđe i knez Miloš Obrenović, a autori su braća Ivan i Bojan Zamurović, srpski umetnici čija su dela doživela globalni uspeh i svetska priznanja.

Vožd Karađorđe "se obratio" govorom koji je stvorila veštačka inteligencija, a prisutni su ga čuli u ineterpretaciji glumca Nebojše Kundačine.

"Na ovaj dan pre punih 220 godina govorio sam na zboru u Orašcu, moja srpska braćo i sestre o značaju jedinstva i borbi za slobodu. Srce sa ponosom kuca kada vidi kako smo kroz vrtloge vremena opstali kao narod, održali kulturu, jezik inedntitet i slobode", deo je virtueolnog govora vožda Karađorđa.

Za "govor" Miloša Obrenovića korišćene su originalne besede u Narodnoj skupštini, dok je glas pozajmio glumac Svetislav Goncić.

Reprezentativni orkestar Garde i Policijski orkestar priredili su večeras promenadni koncert i muzički marš duž Knez Mihailore ulice koji je počeo od Biblioteke grada u Knez Mihajlovoj ulici.

Oni su izveli Marš kralja Aleksandra Obrenovića, i Marš kraljeva garda.

Završnica obeležavanja Dana državnosti biće vatromet u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Banjaluci i mnogim gradovima u Republici Srpskoj.