25. februar 2024 15:07

Branka Latinović i Zoran Milivojević: Eskobar potvrdio - SAD priznaje legitimitet vlasti u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branka Latinović i Zoran Milivojević: Eskobar potvrdio - SAD priznaje legitimitet vlasti u Srbiji

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Karijerne diplomate u penziji Branka Latinović i Zoran Milivojević ocenili su danas da poruka zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o izborima potvrđuje da SAD podržavaju Vladu Srbiju, priznaju legitimitet vlasti.

Diplomate su to rekle za Tanjug na pitanje da prokomentarišu Eskobarovu izjavu koja "u suštini znači priznaćemo legitimitet nove vlade pod nekim uslovima vezanim za Evropsku komisiju ..." i "da to izgleda kao kontra - SAD podržava Evropu, a ne obrnuto".

"Amerika pre svega podržava vladu i to je suština priče. Za Evropu manje više to ćemo da vidimo. On ne govori o uslovima. On govori da priznaje legitimitet vlasti, priznaje izbore i rezultate", rekao je Milivojević i dodao je to suština cele priče.

Prema njegovim rečima, izjavom Eskobara se potvrđuje ono što je bilo rečeno i posle izbora.

"Dakle, time se otklanja mogućnost da se izbori i njihovi rezultati formiranja nove vlade ne priznaju od strane Amerike. Potvrđuje se ono što su Amerikanci rekli i posle izbora. To je prva stvar. I drugo, naslanja se na svog šefa, na O'Brajana u intervju u Slobodnoj Evropi, Glasu Amerike, gde je jasno precizira politiku administracije - ne slažemo se sa Kurtijem, zato što dovodi u pitanje našu strategiju da korak po korak rešavamo pitanje Kosova", rekao je Milivojević.

Latinović je rekla da je poruka Eskobara da će prihvatiti vladu kao legitimnu, ali očekuju i traže da se ispune preporuke ODIHR-a.

Eskobar je pre dva dana u intervjuu za Glas Amerike na pitanje da li će buduću Vladu Srbije smatrati legitimnom, rekao da hoće sve dok bude radila na preporukama ODIHR i da će, dokle god institucije budu istraživale navode o nepravilnostima izbora, raditi sa njom.