28. februar 2024 11:48

Brnabić: Izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice oko izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice oko izbora

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da izveštaj ODIHR-a koji će biti objavljen kasnije u toku dana konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice i priče o krađi izbora koje su se pojavile u javnosti nakon izbora održanih u Srbiji 17. decembra prošle godine.

Ona je na konferenciji za novinare o izveštaju ODIHR-a rekla da se obraća javnosti zbog izveštaja koji se u pojedinim medijima pojavio u toku jučerašnjeg dana.

"Najvažnije je, nakon višemesečne nestabilnosti, krize koju su kreirali određeni mediji, NVO, druge strukture, hiljadama laži koje su plasirane svaki dan putem određenih medija i društvenih mreža i kanala komunikacije, stigao je finalni izveštaj o izborima koji stavlja tačku na sve laži i besmislice i krađi izbora", rekla je Brnabić

Naglasila je da joj je žao što konferenciju drži pre objave finalnog izveštaja, ali je činjenica da to radi jer su određeni mediji United grupe, iako izveštaj nije finalizovan, počeli da navode stvari iz izveštaja.

Preporuke pokazuju da su izbori u Srbiji bili fer, pošteni, transparetni i demokratski

Premijerka izjavila je danas da preporuke iz izveštaja ODIHR jasno pokazuju da su u Srbiji izbori bili fer, pošteni i transparentni i u skladu sa demokratskim normama.

"Imamo preporuke koje su već u ovom trenutku, nakon rada sa ODIHR -om od 2019. godine, mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama Evropske unije", istakla je Brnabić.

Ona je rekla da su zaključci da pod jedan:

"Nastavljamo da radimo sa ODIHR i nastavljamo sa implementacijom svih preporuka odbora u skladu sa onom praksom koju smo uveli u Republiku Srbiju 2019. godine, od kada postoji vladina radna grupa za saradnju sa ODIHR. Cenimo odbor. Da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju? Svakako ne. Ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka", navela je Brnabićeva.

Kaže da ko god bude vodio buduću vladu da ga čega saradnja sa ODIHR, s obzirom da smo već napravili  'komitment' da smo posvećeni daljem radu sa ODIHR.

Vlada Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastavlja saradnju sa ODIHR-om

Vlada Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastaviće da radi sa ODIHR-om i da sprovodi preporuke, kao i da se bori za vladavinu prava, jake institucije i transparentnost, rekla je Brnabić.

Premijerka je, govoreći o impelementaciji preporuka ODIHR-a navela da je u izveštaju za 2022. godinu prepoznato da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično, a da u ovom konačnom izveštaju ima 25 preporuka. 

"Čuli kako mi do sada nismo implementirali nikakve preporuke ODIHR-a, a ja sam najmanje tri puta odgovarala tokom različitih događaja na ta pitanja od strane određenih medija, uglavnom u okviru Junajted grupe i pričala kako to nije istina i da smo mnogo preporuka do sada implementirali u saradnji sa ODIHR-m", rekla je Brnabić.

Navela je da je ukupan broj uglavnom sprovedenih preporuka, osam i ukupan broj, delimično sprovedenih preporuka - 33.

ODIHR najpozitivnije ocenio rad RIK

Predsednica Vlade Srbije izjavila je danas da je ODIHR, u svom izveštaju o izborima u Srbiji, ocenio da su osnovne slobode uglavnom poštovane tokom kampanje, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, a kako je  rekla, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije (RIK), koja je, prema ODIHR, uglavnom uživala poverenje, poboljšala komunikaciju i transparentnost. 

"RIK je redovno držao i prenosio online sednice koje su bile otvorene za medije i posmatrače, objavljivao sve svoje odluke u roku od 24 sata na svom sajtu. Mnogi su primetili poboljšanu komunikaciju i transparentnost RIK. Ukupno gledano, RIK je efikasno sproveo izborne pripreme, lokalne izborne komisije su uglavnom efikasno upravljale tehničkim pripremama", rekla je Brnabić na konferenciji za medije povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR).

Premijerka je podsetila da je to onaj RIK u koji su pokušali nasilno da uđu hladnim oružjem. 

"To je ona Republička izborna komisija ispred koje su napali direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. To je taj RIK, koji je dobio najpozitivnije moguće komentare u konačnom izveštaju ODIHR", navela je Brnabić.

Sedam prioritetnih preporuka, nijedna ne zahteva međunardonu istragu

Brnabić je izjavila danas da se u izveštaju ODIHR-a o izborima u Srbiji nalazi sedam prioritetnih preporuka, a da nijedna ne ukazuje na to da postoji potreba za međunarodnom istragom, kao i da nema preporuke da liste ne smeju da nose ime osobe koja nije kandidat. 

Brnabić je na konferenciji za štampu istakla da se preporukama nigde ne navodi krađa izbora, te da ovaj izveštaj stavlja tačku na "besmislice koje smo slušali poslednjih meseci".

Ona je rekla da su besmislice "tendenciozno plasirane da bi se optužila Srbija i da bi onda u ovakvim geopolitičkim okolnostima neki došli i dalje pritiskali našu zemlju zbog nekih drugih stvari.

Brnbić je navela i da je u ovom izveštaju manji broj preporuka nego u prethodnom.

Prvi put emiteri imali dužnost da kandidatima obezbede besplatno vreme

Premijerka je zjavila da su tokom proteklih izbora po prvi put javni emiteri bili dužni da obezbede svim izbornim učesnicima besplatno vreme u etru za predstavljanje njihovih platformi, a da, pored toga, emiteri mogu da prodaju vreme u etru kandidatima pod uslovom da utvrde nediskriminatorno cenovnike. 

Istakla je da je za protekle izbore u zemlji većina glavnih televizijskih kanala učinila tako plaćeno vreme dostupnim osim kablovskih kanala N1 i Nova S, koji su kako je rekla, odlučili da to ne urade. 

"Sve žalbe i apelacije su razmotrene u rokovima, registar žalbi i apelacija koji vodi Republička izborna komisija je redovno ažuriran, doprinoseći transparentnosti rešavanja izbornih sporova", rekla je premijerka. 

Dan izbora je protekao "glatko", dodala je, ponavlja se da je pozitivna ocena izbornog procesa u 93 odsto od 1.208 posmatranih biračkih mesta - negativne ocene uglavnom pripisane prenaseljenosti, odnosno previše ljudi na BM, i neadekvatnim merama za obezbeđivanje tajnosti glasanja. 

Vučić dominirao kampanjom, jer je opozicija želela takvu kampanju

Brnabić je, povodom navoda u izveštaju ODIHR-a da je izbornom kampanjom za decembarske izbore dominirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakla da je opozicija želela takvu kampanju, jer je nju pravila kao referendum o tome "da li su građani za Aleksandra Vučića ili ne".

Kao primer navela je debatne emisije tokom izborne kampanje, kada je opozicija na sva ključna pitanja, poput toga da li se zalažu za sankcije Ruskoj Federaciji, kakav im je stav prema Kosovu i Metohiji ili o ekološkim problemima, odgovarala isključivo da su oni "protiv Aleksadnra Vučića".

"Ali ja tvrdnju da je kampanjom dominirao Aleksandar Vučić zaista ne bih uzela kao nešto što se pripisuje nama. Opozicija je želela takvu kampanju. Ta kampanja je bila festival mržnje prema Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici", izjavila je Brnabić na konferenciji za medije povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR).

Ona smatra da takva kampanja nije bila u interesu opozicije i navela da ona lično nikad ne bi vodila takvu kampanju da je na njihovom mestu.

Mediji Junajted grupe objavili izveštaj pre ODIHR,dok nije bio finalni

Predsednica Vlade Srbije izjavila je danas da su mediji Junajteg grupe objavili izveštaj pre ODIHR dok je još nije bio finalni i da to nije urađeno u interesu javnosti već da bi i dalje širili lažni narativ kako je bilo krađe izbora u Srbiji, kao i u interesu vlasnika  tih medija.

Premijerka je tako odgovorila na pitanje novinara N1 u čemu je problem što su ga objavili nekoliko sati pre, uz komentar da je to urađeno u interesu javnosti da sazna šta piše u tom dokumentu.

"Tako je, to jeste javni interes. Problem je što ste ga objavili pre nego što ga je ODIHR objavio. Problem je u tome što je moguće da to u tom trenutku nije bio finalni izveštaj ODIHR. Zato što ODIHR u skladu sa svojim procedurama, 48 sati pre objavljivanja finalnog izveštaja, pošalje izveštaj određenim akterima relevantnim za taj postupak da pogledaju i daju komentare. I taj izveštaj onda dodatno može da se menja u skladu sa tim komentarima", rekla je ona.

Brnabić je istakla da je vlada juče u 10 časova ujutru imala  razgovor sa timom ODIHR u skladu sa njihovim procedurama i pravilima. 

Pritisak je veliki da se formira vlast u Beogradu, vodićemo razgovore i dalje

Premijerka je izjavila danas da postoji ogroman pritisak članova Srpske napredne stranke na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se formira vlast u Beogradu, ali da će se razgovori o tome nastaviti i dalje.

Ona je na pitanje novinara da prokomentariše kada će biti doneta odluka rekla da postoji ogroman pritisak da se konstituiše većina u gradskoj skupštini i formiraju institucije,  rekla da je bitno i da se čuju mišljenja predsednika SNS Miloša Vučevića, kandidata za gradonačelnika Aleksandra Šapića, kao i savet predsednika Aleksandra Vučića.

"Mislim da se 1. marta neće o tome odlučivati već 2. ili 3., u skladu da zakonskim okvirima. Mi većinu imamo i ono što je Vučić nama rekao je da pazimo o legitimitetu. Mnogi misle da je legitimitet neupitan samim tim što je lista 'Mi glas iz naroda' nosila ime Aleksandra Jerkovića i da u tom smislu ne postoji problem. Pritisak je ogroman jer mnogi smatraju da su izbori besmisleni, a mi vremena za gubljenje nemamo. Do 2027. imamo puno posta", rekla je Brnabić.