29. februar 2024 14:53

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Srbija je posvećena prevenciji i zaustavljanju svakog vida diskriminacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Srbija je posvećena prevenciji i zaustavljanju svakog vida diskriminacije

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD - Povodom Dana nulte tolerancije na diskriminaciju, koji se u svetu obeležava 1. marta, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas da posvećenost Srbije radu na prevenciji i zaustavljanju svih oblika diskriminacije u našoj zemlji, potvrđuje usvajanje zakona i strateških dokumenata koji prepoznaju i sankcionišu ovu negativnu društvenu pojavu.

Tu posvećenost potvrđuju i dosledna primena zakona kao i funkcionisanje zakonom predviđenih novih institucionalnih okvira, navodi Ministarstvo.

U okviru nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa drugim organima i organizacijama civilnog društva, tokom 2021. i 2022. godine, izrađeno je nekoliko nacrta zakona i predloga dokumenata javnih politika namenjenih ostvarivanju i zaštiti ravnopravnosti.

Među njima Ministarstvo posebno ističe Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, zatim Strategiju prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine, Strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine, kao i Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2022–2030. godine – sva tri strateška dokumenta sa pratećim akcionim planovima za njihovo sprovođenje.

"Sve ovo ukazuje na posvećenost države zaštiti ljudskih prava i sloboda, podsticanju društvene jednakosti i prihvatanja različitosti kroz pravo svakog pojedinca na dostojanstven život", saopštilo je Ministarstvo.

Podseća se da je diskriminacija nejednako postupanje i stavljanje osobe u nepovoljniji položaj po osnovu bilo kog ličnog svojstva, kao što je pol, rod, nacionalna, verska i etnička pripadnost, jezik, poreklo i drugo.

Ova društvena pojava prepoznata je kao jedan od izazova sa kojima se suočava svako demokratsko društvo i zabranjena je, kako međunarodnim konvencijama, čiji je Srbija potpisnica, tako i nacionalnim zakonodavstvom, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da su Ustavom Republike Srbije zagarantovana, između ostalog, lična prava i slobode, ljudska i manjinska prava, jednaka zakonska zaštita svih lica, kao i zabrana svakog oblika diskriminacije.

Prema Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, kao i prema ciljevima Agende 2030 Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, sve države imaju moralnu i pravnu obavezu da uklone diskriminatorne zakone iz svog zakonodavstva i donesu zakone koji štite lica od diskriminacije, napominje Ministarstvo.