14. mart 2024 19:19

Žigmanov: Srbi na KiM se suočavaju sa kršenjem građanskih i političkih prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Srbi na KiM se suočavaju sa kršenjem građanskih i političkih prava

Foto: TANJUG/MLJMPDD

ŽENEVA - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ukazao je danas na 140. sastanku Komiteta za ljudska prava UN da se Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica na KiM suočavaju sa institucionalnim i sistemskim kršenjem građanskih i političkih prava.

"Ova kršenja se odvijaju kroz etničku diskriminaciju u svim institucijama, kao i kroz uskraćivanje vršenja biračkog prava Srbima. U toku je ukidanje dinara, kao sredstva plaćanja u srpskoj zajednici, ovim se generalno onemogućava život Srba, jer se kroz dinarsku valutu isplaćuju zarade, penzije, stipendije, finansiraju narodne kuhinje, subvencije za oko 2.000 domaćinstava i drugo", rekao je Žigmanov prilikom predstavljanja četvrtog izveštaja o primeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u Srbiji.

Žigmanov je zatražio od Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da UNMIK izvesti o primeni standarda iz Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima na teritoriji AP Kosovo i Metohija i ovom prilikom pozvao Komitet da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na ovom delu naše teritorije.

Žigmanov je istakao da je od 2017. godine, od predstavljanja prethodnog izveštaja, Srbija postigla značajan napredak u realizaciji dobijenih preporuka i unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Sedmogodišnji izveštajni period obeležili su reformski procesi, od izmena Ustava u oblasti jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, zakonski i strateški okvir u oblastima zaštite ljudskih prava kao što su zabrana diskriminacije, zabrana torture, borba protiv zločina iz mržnje, borba protiv govora mržnje, sprečavanje nasilja u porodici, borba protiv trgovine ljudima, do unapređenja institucionalnih i sistemskih mehanizama.

Takođe, predstavljeni su i dalji napori Republike Srbije vezani za unapređenje vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i doslednost u poštovanju zagarantovanih sloboda izražavanja i slobode medija, te dalje ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

Žigmanov je rekao da Srbija obezbeđuje poštovanje ratifikovanih međunarodnih ugovora i dosledno i pravovremeno ispunjava svoju obavezu izveštavanja, a da se prema preporukama svih UN mehanizama, odnosi kao značajnim i vrednim putokazima kako da održi dostignute standarde i unapredi stanje ljudskih prava, jer ljudska prava su polje na kome se može postići uvek više i bolje i taj posao se nikada ne završava.

On je ukazao da je ovaj izveštajni period na globalnom nivou bio vrlo izazovan, sa pojavom migrantske krize, na koji naša država daje uspešan odgovor svih ovih godina koristeći sve svoje raspoložive kapacitete, zatim pandemije korona virusa i njenih posledica, koje je naša država minimizirala kroz posvećen rad vlasti da obezbedi građanima zdravstvene i druge usluge, kroz operativnost u nabavci širokog spektra vakcina, ne samo za građane Srbije, već i licima koji nisu državljani naše zemlje.

U Delegaciji Republike Srbije su i predstavnici državnih organa zaduženih za Kosovo i Metohiju, izbeglice, migracije i za nestala lica, a deo državne delegacije je i ambasador pri Stalnoj Misiji Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Milan Milanović, a delegacija će zajedno sa Žigmanovim i sutra predstavljati izveštaj pred Komitetom za ljudska prava UN.