21. mart 2024 18:23

Dačić: Izjava Bakojani vrhunac licemerja i "golo opravdanje" za promenu odluke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Izjava Bakojani vrhunac licemerja i "golo opravdanje" za promenu odluke

Foto: TANJUG/JANDEKS

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić rekao je danas da je izjava glavnog izvestioca za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani da će zaštita srpske manjine na Kosovu i Metohiji biti bolja ako tzv. Kosovo postane članica SE, skandalozna, vrhunac licemerja i, kako je rekao, "golo opravdanje" za promenu odluke.

Dačić, koji trenutno boravi u Moskvi, to je izjavio odgovarajući na pitanje novinara Tanjuga nakon sastanka sa ministrom ekonomskog razvoja Ruske Federacije i kopredsedavajućim ruskog dela Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Maksimom Reštnjikovim i naglasio da je Bakojani promenila odluku iako su ranije i ona i svi zapadnjaci, govorili da neće dozvoliti da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope dok se ne ispune određeni uslovi.

"Bilo je tri uslova. Prvi Dečani, drugi - pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i treći - zaustavljanje eksproprijacija u srpskim opštinama", podsetio je ministar.

Dodao je da je promena mišljenja usledila odjednom nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da će imovina manastira Dečani biti uknjižena.

"Pa ovaj manastir postoji od 14. veka. Sada zato što će da uknjiže zemlju na osnovu odluke suda od pre ne znam koliko godina, sada je neko stekao kvalifikacije da postane član Saveta Evrope", rekao je Dačić.

Ukazao je da se na taj način stvara jedan opasan presedan, ruši međunarodno pravo, narušavaju principi teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali se rušae i principi na kojima počiva Savet Evrope.

"Imate jednu situaciju da se princip teritorijalnog integriteta tumači kako kome odgovara. Ovo je jedan skandalozan način da se opravda njihov dogovor da se Kosovo nagradi članstvom u Savetu Evrope", rekao je Dačić.

Podsetio da Priština već 11 godina izbegava da sprovede svoju međunarodnu obavezu i formira ZSO.

"Oni uopšte ne ispunjavaju ni merila, ni kritirujeme. Da ne pričamo o statusnom pitanju, a to je da nisu članica Ujedinjenih nacija. Prosto je neverovatno da neko ko je bio ministar spoljnih poslova može da da takvu izjavu", rekao je Dačić i dodao da je u pitanju jedna neprincipijalnost.