27. mart 2024 19:25

Šon Berns: OVK otimala i ubijala srpske civile

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šon Berns: OVK otimala i ubijala srpske civile

Foto: Shutterstock.com/Attila JANDI, ilustracija

HAG - Bivši šef američke posmatračke misije u Prištini Šon Berns izjavio je danas u nastavku suđenja četvorici vođa terorističke OVK da su tokom 1998. i 1999. godine pripadnici te formacije otimali i ubijali srpske civile.

On je na suđenju Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju pred Specijalnim sudom u Hagu, rekao da mu je general Sreten Lukić, šef štaba MUP Srbije na KiM, više puta predočavao da takozvana OVK otima i ubija srpske civile.

Dok ga je ispitivao sudija Kristof Barte, svedok je potvrdio da je njegova misija istraživala takve slučajeve i pokušavala da kod tzv. OVK "isposluje" oslobađanje otetih.

Prema njegovim rečima, pripadnici tzv. OVK su tvrdili da su zarobljeni Srbi bili naoružani ili da su učestvovali u sukobima.

Na pitanje sudije da li je OVK neke od otetih Srba i ubila, Berns je odgovorio potvrdno.

"U određenom broju prilika, video sam srpske zarobljenike. Bili su to stočari i seljaci koje su samo pokupili", rekao je Berns, prenosi Srna i dodao da su u rukama tzv. OVK nestajali i Albanci označeni kao "kolaboranti" sa srpskim vlastima.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ove zločine pripadnici tzv. OVK su pod komandom optuženih počinili od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora na KiM i u Albaniji nad 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.