30. mart 2024 12:51

Dunja Simonović Bratić: Prijem tzv. Kosova u SE bio bi nagrada za neispunjavanje obaveza

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dunja Simonović Bratić: Prijem tzv. Kosova u SE bio bi nagrada za neispunjavanje obaveza

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Poslanica Narodne Skupštine i predstavnik Srbije u Savetu Evrope Dunja Simonović Bratić ocenila je danas da bi prijem tzv Kosova u Savet Evrope predstavljao nagradu za Prištinu, koja do sada nije sprovela nijednu preuzetu obavezu.

Ona je za Tanjug navela na Sednici Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u sredu, na kojoj se raspravljalo o prijavi za članstvo tzv. Kosova vladala navijačka atmosfera, kao i da su prisutni želeli da se što pre debata završi.

Kako je dodala, prijem tzv. Kosova u ovu instituciju znači samo dodatan strah za naš narod na KiM.

Takođe je ocenila da odluka ovog Odbora PSSE predstavlja nagradu za Prištinu, koja do sada nije sprovela nijednu preuzetu obavezu.

"I u ovoj debati u sredu ja sam upravo i zastupala tu tezu. Ovom nagradom za njih mi imamo opravdan strah da će oni sada biti još brutalniji prema srpskoj zajednici. Zato što su dobili jedan vetar u leđa da mogu da rade tek šta hoće", istakla je.

Kako je dodala, ako do sada nije formirana ZSO postoji opravdana sumnja i velika bojazan da se nikad neće ni formirati.

Simonović Bratić je podsetila da je glavni izvestilac za KiM Dora Bakojani u svim prethodnim razgovorima govorila da su bitna tri uslova, a to je osnivanje ZSO, donošenje Zakona o eksproprijaciji, da ne mogu da otimaju zemljište i pokretnu i nepokretnu imovinu Srbima na Kosovu, da bi odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani stalno karakterisala kao simboličnu odluku.

"Jeste ovo važno, ali ove najvažnije zahteve nisu ispunili", rekla je ona.

Istakla je da je Bakojani bila vrlo izričita u januaru i rekla da bez ta tri uslova nema nikakve priče, ali da se očigledno u međuvremenu nešto desilo.

"Ili je bio neki poziv, ili neki susret. Videli smo da je bilo i susreta sa Aljbinom Kurtijem prošle godine. Slike su već objavljene, tako da je tu očigledno razvijena jedna prijateljska saradnja budući da je svaki put, kada bismo dolazili na Komitet, rekla kako se baš ili tog jutra ili dan pre toga čula sa Kurtijem i kako je njoj obećao", dodala je ona.

Naglasila je da su naše crvene linije jasne po pitanju KiM i da nijedna odluka ne može da se sprovodi, ako se ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje ili ako se traži ili 'de facto' ili 'de jure' priznanje nezavisnosti Kosova.

Istakla je da su ona i šefica delagacije Srbije Biljana Pilja Pantić, kao i predstavnice Crne Gore i BiH glasale protiv u sredu, dok je Aleksis Cipras iz Grčke bio uzdržan, iako je na početku svog obraćanja, to jest u debati, rekao da će glasati protiv, ali se to nije desilo.