30. mart 2024 14:48

Šapić: Beogradski izbori su pre svega vrednosno nacionalni izbori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Beogradski izbori su pre svega vrednosno nacionalni izbori

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Prеdsеdnik Privrеmеnog organa Grada Bеograda i potprеdsеdnik Glavnog odbora Srpskе naprеdnе strankе Alеksandar Šapić poručio je danas da su predstojeći beogradski izbori sve samo ne lokalni izbori i da dolazi vreme kada će morati da se odluči da li Srbija hoće srpsku vlast i srpskog gradonačelnika ili antisrpsku vlast.

On je i prokomеntarisao govor Dinka Gruhonjića u Dubrovniku, ali i rеakciju društva koja jе uslеdila nakon toga.

"Skup koji je održan u Dubrovniku je razgolitio stvari, i ono o čemu je tamo govorio Dinko Gruhonjić treba da podstakne ozbiljnu raspravu o tome da li su naši zakoni dovoljni kad ovakvi stavovi nisu zakonom kažnjivi", rekao je Šapić.

Uprkos tome, dodao je da je važno i kako je na to reagovala srpska politička scena.

"Moram priznati da sam bio zatečen, jer jedno je kad opozicija govori protiv Aleksandra Vučića, mene ili nekog trećeg ili da različito vidimo upravljanje zemljom i Beogradom, ali da se niko od njih nije oglasio osudio i ogradio od toga, od desnice do ujedinjene proglasovske opozicije i zeleno-levih, mi ipak nije jasno", rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, ne možemo da podržimo one koji, kako je rekao, veličaju ubice srpskog naroda, ljude koji se ponašaju na secesionistički način, govore najgore o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zemlji u kojoj žive.

"Posle ćutanja cele opozicije od nekoliko dana, došli smo sada do otvorenog branjenja tih ljudi. A ja se pitam da li bi takve stvari mogle da prođu u bilo kom drugom evropskom društvu, na koji se upravo ta opozicija stalno poziva", upitao je Šapić gostujući na TV Informer, saopšteno je iz Srpske napredne stranke.

Istakao je da Srbija sada ima jasno definisanu politiku u, kako je objasnio, teškom političkom momentu.

"Sa druge strane imamo politiku koju reprezentuju novinari (Dinko) Gruhonjić, (Ana Lalić) Hegediš, (Zoran) Kesić i drugi proglasovci, koje ne da niko nije osudio od strane celokupne opozicije, već je sada zdušno i brane. Potpredsednica SSP Marinika Tepić je brani, predsednik Nove Demokratske stranke Miloš Jovanović ne sme da se ogradi i zato ovi beogradski izbori su sve samo nisu lokalni izbori, već dolazi vreme kada će morati da se odluči, da li hoćemo srpsku vlast i srpskog gradonačelnika ili antisrpsku vlast i jugoslovenskog i antisrpskog gradonačelnika", rekao je on.

Dodao je da će srpski gradonačelnik stati u odbranu svog naroda od, kako je rekao, proustaških stavova dok će, prema njegovim rečima, antisrpski gradonačelnik ostati nem ili podržati takve stavove.

"Ja se 14 godina bavim lokalnom politikom i najviše bih voleo da pričamo samo o izgradnji škola i vrtića, ali se postavlja pitanje šta ćemo recimo u tim školama da učimo, jer u Crnoj Gori dolazi nacrt zakona po kojim se daje pravo da se promene oznake pola, imena i matičnog broja i deci starijoj od 15 godina. To je nešto o čemu sam govorio pre par meseci, premijer Mađarske Viktor Orban je o tome imao referendum, a meni su tada rekli da preterujem. Pa evo kako preterujem, došlo do Crne Gore. Hoćemo onda da u školama učimo decu kako da menjaju pol ili kako da mamu i tatu zovu na neki drugi način. E zato kažem da ovo prevazilazi temu samo lokalno-političkog momenta", rekao je Šapić.

On je, govoreći o pretnjama koje dobija Gruhonjić istakao da ne želi da se u državi Srbiji bilo kome desi bilo šta loše i da će biti prvi koji će stati u odbranu bilo kog predstavnika druge nacionalnosti ili vere.

Dodao je da se njemu neće desiti ništa, ali da Srbija mora malo bolje da definiše zakone kojima će biti zabranjeno da, kako je rekao, takvi ljudi mogu da se bave bilo kojim javnim poslom, a da tako govore o ljudima koji su počinili najteže zločine nad srpskim stanovništvom.

"Pokušajte da u Tel Avivu, Londonu ili bilo kom evropskom gradu pričate pozitivno o Rudolfu Hesu, zlikovcu iz Aušvica, ali zato kad smo mi u pitanju, onda je u redu da se imaju dupli standardi i priča o pretnjama Gruhonjiću, a ne o tome šta je tamo izgovoreno i šta je isprovociralo te pretnje, ko je to podržao i pokušao da odbrani stavove koji su svuda u svetu neodbranjivi", rekao je Šapić, ponoviši da je to ipak pitanje za nadležne državne organe.

On je istakao da se u drugim zemljama razlikuju međusobno u mnogome, ali je svugde zabranjeno da se ugrožava na bilo koji način narod i država gde se živi, ali da se kod nas još nije raskrstilo sa nekim stvarima, poput jugoslovenske, a suštinski antisrpske politike.

"Ja kažem da Beograd treba da ima srpsku vlast i srpskog gradonačelnika, jer je takva politika dobra svima, jer je Beograd kosmopolitski grad gde se svako uvek osećao kao kod kuće, a kad god nismo imali srpsku vlast i srpskog gradonačelnika, bilo je dobro svima osim Srbima. O predsedniku Aleksandru Vučiću možete da mislite šta hoćete, ali morate poštovati instituciju predsednika države, i činjenicu da je za njega glasalo nekoliko miliona građana ove zemlje", rekao je on.

Govoreći o odnosu Evrope prema našoj zemlji, Šapić je istakao da je za normalnu i zdravu Evropu, koja uvažava tradiciju i koja poštuje Srbiju i njen narod.

"Mi ne možemo odustati od Evrope jer smo deo nje i generacijski smo se borili tokom istorije za nju na pravoj strani, ali se moramo boriti i za vrednosti koje podržavamo a ne da budemo ucenjivani", istakao je Šapić.