30. mart 2024 15:32

Dačić: Izjava Konakovića pokazuje zlonamernost bošnjačkih političara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Izjava Konakovića pokazuje zlonamernost bošnjačkih političara

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da izjava ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića pokazuje svu zlonamernost i dvostruke standarde bošnjačkih političara.

"Izjava ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića pokazuje svu zlonamernost i dvostruke standarde bošnjačkih političara", poručio je Dačić, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je zatim upitao ko je doneo odluku o tome da se priprema rezolucija o Srebrenici u Ujednjinjenim nacijama.

"Bosna i Hercegovina je država ravnopravnih naroda i entiteta, pa da li je neko pitao srpski narod i srpske predstavnike šta misle o tome? Drugo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pokazao i hrabrost i liderstvo kada je otišao da se pokloni žrtvama u Srebrenici, kada je pokušano njegovo ubistvo, za šta još niko nije odgovarao. Za razliku od bošnjačkih političara koji se nikad nisu poklonili srpskim žrtvama", rekao je on.

Naveo je da njima ljudski i državnički gest predsednika Vučića nije dovoljan već da treba da se pridružimo optužbama za genocidnost srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije, iza čega, kako je dodao, sledi osporavanje postojanja Republike Srpske.

"Zar da posle svega što je naš narod proživeo, Srbi treba da budu, pored Ruande, jedini obeleženi kao genocidni? Predsednik Vučić, Srbija i srpski narod u celini to nikad neće dozvoliti. A Konaković bi pre bilo kojih reči trebalo da osudi sve zločine, pa i one nad srpskim narodom, ako to njima nije zabranjeno da spominju", podvukao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je ranije da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom propušta priliku da pokaže hrabrost i liderstvo i stavi tačku na genocid u Srebrenici.

"Vučić propušta priliku da podrškom Rezoluciji, koja u međunarodnim okvirima znači jako puno, zapravo možda i stavlja tačku na genocid u Srebrenici presudom međunarodnog suda. On ponovo stvari vodi u suprotnom pravcu, lobira za neusvajanje rezolucije, ima neka svoja posebna objašnjenja zašto to radi. Zapravo bi najbolje bilo da podrškom toj rezoluciji doprinese skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda", izjavio je Konaković ranije za Federalnu novinsku agenciju.