1. april 2024 13:14

Dejan Vuk Stanković: Nova vlada vodiće politiku kontinuiteta, a imaće velike izazove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Nova vlada vodiće politiku kontinuiteta, a imaće velike izazove

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da će buduća Vlada Srbije voditi politiku kontinuiteta u odnosu na prethodnu, ali i da će to biti vlada koja će se suočavati sa velikim izazovima vezanim za državna pitanja poput Kosova i Metohije kao i za poboljšanje životnog standarda.

"Mislim da je ovo vlada koja će imati teške izazove vezane za državna pitanja, pre svega Kosovo, Republiku Srpsku, međunarodno pozicioniranje u odnosu na rat u Ukrajini, na održavanje politike savezništva i sa istokom i sa zapadom, ali i niz stvari koje se odnose na reformu javnog sektora i državne administracije, na deblokadu projekta Jadar, na podizanje performansi našeg ekonomskog ambijenta za privlačenje novih investicija", naveo je on za Tanjug.

Stanković očekuje i da će vlada trajati četiri godine, a smatra da njen fokus treba da budu konkretna pitanja i jasna rešenja za njihovo sprovođenje, kao i datumi i rokovi za postizanje prvih vidljivih rezultata.

On precizira da će ovo biti vlada kontinuiteta u smislu sadržaja politike i političkih aktera koji je čine, i ocenio da će, strukturalno gledano, biti sastavljena od političkih ličnosti i eksperata kao što je bio slučaj i sa prethodnim vladama.

"Ovo jeste vlada velikih izazova i vlada koja ima imperativ poboljšanja životnog standarda, kao i vlada koja treba da izgura projekat EXPO 2027, koji je jedan od prioriteta", dodao je Stanković.

On je ocenio i da su potrebne sistemske reforme u obrazovanju i zdravstvu, kako bi se sprečio odliv školovanih ljudi u razvijenije zemlje, što je, napominje on, važan nacionalni interes koji treba prepoznati.

Odgovarajući na pitanje kada će mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević izaći pred narodne poslanike sa njenim sastavom, Stanković je ocenio da Vučević neće čekati maksimalni zakonski rok, već da će to biti u roku od dve do tri nedelje.

On je izrazio očekivanje da će na današnjem kolegijumu Narodne skupštine, kojem prisustvuju i predstavnici opozicije, biti postignut konstruktivan dogovor i da će tenzije splasnuti, ali smatra i da to nije realno s obzirom na to da se politika, kako je rekao, vodi u ideološkim i medijskim rovovima.

Dodaje da očekuje da se produži kriza u odnosima vlasti i opozicije, koja, napominje Stanković, vodi u opstrukciju rada parlamenta i podizanje tenzija.

"Bilo bi dobro da opozicija konačno definiše šta tačno hoće i da počne da se bavi građanima, izborima, pripremom za izbore, da pronađe kandidate, programe, političke poruke koje mogu da animiraju biračko telo.

Prepucavanje sa vlašću ne vodi nigde osim što otvara prostor da rastu drugi pokreti koji su se pojavili na prethodnim izborima, pre svega pokret koji predvodi kontraverzni Branimir Nestorović", poručio je analitičar.