1. april 2024 17:55

Ana Brnabić: Prihvatili smo dva od tri zahteva opozicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Prihvatili smo dva od tri zahteva opozicije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je vladajuća koalicije prihvatila dva od tri zahteva opozicije - da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštava i da bude svima podjednako dostupan.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije posle Kolegijuma na čijem dnevnom redu je bila primena preporuka ODIHR-a, Brnabić je istakla da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate je da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru budu održani istog dana. 

"Treću tačku ne možemo da prihvatimo, jer zadire duboko u demokratske norme i principe, jer se traži da se nekom nasilno skrati ili produži mandat. Onda nemate ni Ustav ni demokratiju. Izašli smo u susret i prethodnoj vladi i gradskoj skupštini, jer smo skratili mandat za tri godine, pošto su izbori bili  2022", navela je Brnabić.

Ona je rekla da su predstavnici opozicije, a posebno "Srbije protiv nasilja" ispostavili tri zahteva, a da je ona, da bi se dijalog koji je proticao normalno i civilizovano nastavio, promenila temu Kolegijuma i da su počeli da pričaju o zahtevima opozicije.

"Od tri zahteva, dva prihvatamo, oko jednog ne možemo da se složimo. Oni su rekli da razmislimo do srede, ali nećemo da se igramo izbora, već smo se dovoljno igrali izborima i skraćivanja mandata. Ostali izbori će biti kada im bude vreme", poručila je Brnabić.

Ona je ocenila i da ima kontradiktornosti u zahtevu opozicije, jer su rekli da im nisu važni datumi, već izborni uslovi, jer nisu sigurni da do 2. juna mogu da budu ispunjene sve preporuke ODIHR-a, a "sada traže da svi budu 2. juna".

"Ja molim opoziciju da ne razgovaramo više u skladu sa ultimativnim principima. Sledeći sastanak je u sredu i tada očekujemo predlog metodologije rada te komisije, predlog dopuna izmena i zakona kako bi primenili sve ODIHR preporuke", rekla je Brnabić i navela da će se razgovarati i o medijskom fer predstavljanju.

Dodala je da joj je žao što je Kolegijum završen ultimatumom, ali da je vladajuća koalicija, kako je rekla, pokazala širinu i da pruža ruku i dalje.

Brnabić je rekla da se danas nisu pojavili predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda - dr Branimir Nestorović", jer se ne slažu sa tim da treba da se implementiraju preporuke ODIHR-a.

"Ali ova opozicija, grupisana oko liste 'Srbija protiv nasilja', hoće da implementira preporuke i mi takođe. To je važno već samo po sebi da se dogovorimo", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nije stvar "popuštanja" već da je u pitanju ultimatum kojim bi se prekršio zakon oko beogradskih izbora koji propisuje datume do kada predsenik Skupštine mora da ih raspiše.

Brnabić je dodala da su se vlast i opozicija složili oko određenih preporuka i da je situacija jasna, a da će se videti da li će se opozicija držati ultimatuma.

Na pitanje da li je odluka oko trećeg zahteva konačna, Brnabić je kazala da nema licitiranja sa zakonima i sa osnovim demokratskim principima i normama.

"Dosta je igranja sa građanima Srbije i sa datumima ovih izbora. A igranje sa datumima izbora je igranje sa građanima Srbije", poručila je Brnabić.

Što se tiče samog Kolegijuma, ona je rekla da su nakon dugog niza godina vlast i opozicija normalno razgovarali u pristojnom tonu i zahvalila predstavnicima opozicije koji su se, kako je rekla, konačno nakon nekoliko poziva odazvali pozivu za današnji sastanak.

Kako je rekla, složili su se oko toga da su apsolutno posvećeni  implementaciji preporuka ODIHR-a.

"Hajde zajedno da radimo i da dokažemo da to možemo. Žao mi je  što se nisu pojavili Ekološki ustanak i 'Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović'. Nadam se da će se pojaviti u budućnosti, moja vrata su otvorena", poručila je Brnabić.

Ona je podsetila da ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 1997. godine i da od tada nakon svakih izbora daje preporuke za poboljšanje izbornih uslova kao u svim zemljama gde su pozvani da posmatraju izbore. 

Brnabić je navela i da je Srbija od 2019. do 2023. godine implementirala 54 preporuke ODIHR-a, formirala jedinstveni birački spisak koji je povezan sa centralnim registrom stanovništva, a da bivša vlast koja je sada u opoziciji nije implementirala nijednu preporuku.

"Najveći broj ljudi sa kojima smo sedeli su u svojoj desetogodišnjoj vladavini dobijali preporuke ODIHR-a koje ih ni najmanje nisu zanimale dok su bili vlast i da na bilo koji način unaprede izborne uslove", rekla je Brnabić i podsetila da tadašnja vlast nije formirala ni jedinstveni birački spisak.

Brnabić je ocenila i da je dolazak opozicije pokazatelj zrelosti i odgovornosti za koji će se, kako kaže, "uhvatiti" kako bi se nastavio dijalog.