1. april 2024 18:41

Snežana Paunović: Ne razumemo zašto opozicija insistira na spajanju izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Paunović: Ne razumemo zašto opozicija insistira na spajanju izbora

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Zamenica šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je da je opozicija na današnjem Kolegijumu u Skupštini Srbije, na kome se raspravljalo o primeni preporuka ODIHR, postavila zahtev koji je za vladajuću koaliciju nemoguće da prihvati, koji se tiče spajanja beogradskih i drugih lokalnih izbora.

"Iskreno mi je žao što smo došli do te faze da ta treća tačka bude kamen spoticanja. Ne razumem zašto je najvažnije spojiti beogradske izbore sa ostalim lokalnim izborima, a nije najvažnije unaprediti izborni sistem i izborne uslove. Po meni bi to trebalo da bude suština", rekla je Paunović na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Ona je upitala zašto se insistira da svi izbori budu 2. juna, a da je jasno da ne postoji mogućnost da se beogradski izbori odlože.

"Jasno da nemamo nikakvu mogućnost da beogradske izbore odložimo, osim nekim dokumentom koji do nas nije stigao i nisam dobila odgovor tog tipa. Od kolege Miloša Jovanovića sam dobila jednu analizu šta se zapravo desilo do sada i šta bi moglo da bude promenjeno, ali čak i ova analiza koja je dobronamerno upućena, opet nije u skladu sa rokovima i u skladu sa zakonima koji bi mogli biti primenjivi, da se svi izbori ponovo održe 2. juna", rekla je Paunović.

Ona je naglasila da beogradski izbori finalno moraju biti raspisani u sredu, zapravo prekosutra, da bi bili održani najkasnije 2. juna i to je, kako kaže, "prosto crvena linija" za održavanje tih izbora.

"Ne može se desiti bilo kakvo odlaganje beogradskih izbora jer zato nema nikakvog zakonskog osnova", poručila je Paunović.

Ona je rekla da, u ime svoje poslaničke grupe, ne može da prihvati da se razgovara o političkoj krizi, jer oni to tako ne vide.

"Mi razgovaramo sa pozicije vladajuće većine, koja ima skoro dvotrećinsku većinu", rekla je Paunović.

Ona je rekla da se veoma raduje što su vlast i opozicija posle dugo vremena imali civilizovan razgovor i što su čuli jedni druge, bez obzira što se suštinski ne slažu.

"Bilo bi dobro da ne završimo u sredu, na način da svi ostajemo tvrdi na svojim stavovima", poručila je Paunović.