2. april 2024 16:12

Danijela Vujičić: KiM je nacionalno pitanje, važno je kakve poruke šalju poslanici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danijela Vujičić: KiM je nacionalno pitanje, važno je kakve poruke šalju poslanici

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić poručila je danas, posle konstitutivne sednice tog tela, na kojoj je i izabrana na tu funkciju, da je važno kakve poruke šalju poslanici, jer je KiM nacionalno pitanje i da očekuje od kolega iz opozicije da oko tog pitanja ne bude podela.

"KiM je nacionalno pitanje, KiM je pitanje svih pitanja i u ovom teškom geopolitičkom trenutku za čitav svet, naravno da Srbi na Kosovu i Metohiji i Srbija zajedno sa Kosovom i Metohijom trpe snažne pritiske", rekla je Vujičić za Tanjug i dodala da poruke koje poslanici šalju treba da budu produktivne po srpski narod na Kosovu i Metohiji i da donose rešenja.

Komentarišući današnju sednicu, na kojoj je trebalo samo da se biraju predsednik i zamenik tog tela, Vujičić je rekla da je bila nalik onim vanrednim sednicama u prethodnom sazivu, kada se, kako kaže, nije govorilo o problemima Srba na KiM već se napadala SNS i predsednik Aleksandar Vučić.

Ona je ocenila da o KiM treba da se govori na dnevnom nivou, ali ne u dnevno-političke svrhe i da i Vučić insistira na važnosti pitanja života Srba na KiM.

"Vidi se da to pitanje nije samo kao izborni trik nego se zaista bavi problemom Srba na Kosovu i Metohiji. I to je politika koju ću ja slediti i to je politika za koju se zalažem. Uvek sam bila za dijalog i smatram da je dijalog jedino rešenje", rekla je Vujičić.

Ona je ocenila da je opozicija danas još jednom pokazala neodgovornost prema srpskom narodu, jer su na sednici koja je trajala sat i po Aleksandar Jovanović Ćuta i Srđan Milivojević iznosili optužbe na račun kolege Gorana Rakića i svih iz SNS, da su "Kurtijevi poslušnici" iako je dnevni red bio izbor predsednika i zamenika predsednika odbora.

"Treba da se bavimo onim što sledi i teškom situacijom u kojoj se nalazi srpski narod i potpuno smo svesni teškog trenutka u kojem jesmo i to u ovoj zemlji niko ne krije", rekla je Vujičić.

Ona je istakla da je bilo primedbi opozicije da zabranjuju ljudima da govore.

"Moj odgovor na to je da ja nikada neću zabraniti nekome da govori i sloboda govora je demokratsko pravo u ovom društvu. Ali isto tako, ono što je mnogo bitnije jesu poruke koje mi ostavljamo u tim govorima koje treba da budu kvalitetne, treba da budu produktivne i treba da budu onakve da donesu rešenje za srpski narod na Kosovo i Metohiji", rekla je Vujičić.

Ona je navela i da dela govore šta je urađeno 2004. godine, dodajući da je bila svedok pogroma, pa 2008. godine kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost...

"Pitanje šta je država u to vreme uradila. I mi Srbi koji živimo na Kosovu i Metohiji smo bili svedoci da nije urađeno ništa. Ni da se zaštitimo kada je bio pogrom, niti 2008. godine. Gde je bilo državno rukovodstvo u to vreme?To su uzroci, a posledice su ovo što se sada dešava prema srpskom narodu", rekla je Vujičić.

Ona je navela da se spominju sporazumi, lične karte, carinski pečati i da se vlast optužuje da je dovela do toga i ukazala da je situacija na KiM, posebno na severu, odraz politike koja je bila pre 2012. godine i podsetila da je u to vreme u pregovorima učestvovao Borko Stefanović.

"To su Borkovi sporazumi iz 2011. godine. Znamo da posledice toga trpimo sada. Dve i po godine pod vlašću Aljbina Kurtija smo videli njegova nepočinstva i sve ono što on radi prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali isto tako smo videli da opozicija nijednog trenutka nije osudila bilo kakav napad na srpsku decu, na sve ono što radi Aljbin Kurti i da nikada nismo videli nijedno saopštenje", rekla je Vujičić.