2. april 2024 20:52

Vučević: Obaveza svakoga od nas je da se plamen slobode više nikada ne ugasi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Obaveza svakoga od nas je da se plamen slobode više nikada ne ugasi

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević poručio je danas na otvaranju izložbe "Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda" da je obaveza svakoga od nas, bez obzira na to  čime se ko bavi i u kom je životnom dobu, da ne dozvoli da se plamen slobode više nikada ne ugasi.

"Jer ako nema tog plamena, lutaćemo u bespućima i opet ćemo biti otuđeni od sebe. A to je istorijski, više puta dokazano kao katastrofalni put i put poraza, a nikako uspeha.", izjavio je Vučević na otvaranju izložbe koju je Ministarstvo odbrane organizovalo u Oficirskom domu u Nišu.

Govoreći o detalju sa jedne slike sa izložbe, on je naveo da baklja i plamen slobode moraju da gore istim sjajem i u ratničkim i u mirnodopskim uslovima, jer taj plamen nije samo ratnički plamen. 

"I kad god smo istorijski gasili taj plamen ili ga nam je neko gasio, a mi ga nismo održavali, mi smo lutali, zaboravljali i sebe, zaboravljali i svoje bližnje, nismo razumeli sebe, svoj identitet, svoju duhovnost, svoju državnost. Zaboravljali i ratnike, veterane, borce, saborce, zaboravljali i Srbiju", poručio je Vučević.

Naveo je da je zadovoljan što su ministar Nikola Selaković i on dogovorili sa autorima izložbe Zoranom Ivanovićem i Nebojšom Đuranovićem da ova izložba ne bude samo predstavljena u Beogradu, već da će, kako kaže, svi građani Srbije moći da dobiju šansu da se upoznaju sa svojom istorijom. 

Rekao je da je ovo prilika da sebe opomenemo da dokle god ne naučimo o sebi ono što treba da znamo, ne možemo očekivati da drugi znaju o nama ono što treba da znaju.

"I dokle god ne naučimo da sebe cenimo i poštujemo, ne možemo očekivati da nas drugi poštuju i cene", poručio je Vučević. 
Zahvalio je autorima izložbe Ivanoviću i Đuranoviću i naveo da umetnički radovi izloženi na njoj pokazuju19. vek kao ustanički i oslobodilački za sve Srbe, iz svih krajeva, uključujuči i prečanske krajeve.

Jedan od autora izložbe vajar Zoran Ivanović rekao je da današnjem burnom vremenu u kome smo svakodnevno svedoci novih potencijalno nesagledivih globalnih previranja, borba za progres istorijski značajnog naroda kao što je srpski podrazumeva, kao retko kada, naglašenu borbu za očuvanje sopstvenih duhovnih vrednosti, borbu za kulturu i identitet.

 "Proučavanje i bavljenje značajnim ličnostima, njihovim istorijskim ulogama i misijama, posebno iz matične istorije, ličnostima iz matične istorije, višestruko oplemenjuje, a sama mogućnost da svojim skulptorskim delovanjem doprinesem čuvanju našeg identiteta, kao i njegovoj daljoj izgradnji, čini da se lično osećam veoma privilegovanim", rekao je Ivanović i iskoristio priliku da se zahvali ministrima Selakoviću i Vučeviću na podršci.

Drugi autor izložbe, akademski slikar Nebojša Đuranović naveo je da je ova izložba pažljivo pripremana i da predstavlja retrospektivu rada autora u toku proteklih decenija.

"Svaka slika i skulptura predstavlja ne samo umetnički rad, već i priču o hrabrosti, odlučnosti i žrtvi koju su Srbi podneli u svojoj borbi za slobodu. Obeležavanje 220 godina od prvog srpskog ustanka podstakla nas je da izložimo dela koja predstavljaju kontinuitet borbe srpskog naroda za slobodu i državnost od 13. pa sve do 20. veka", rekao je Đuranović.

Poručio je da nasleđe Karađorđa i njegovih boraca podseća na važnost nepokolebljive borbe za nacionalnu slobodu i identitet. 

"Ova izložba nije samo umetnički događaj, već i prilika da se oda počast hrabrim pojedincima koji su svojim žrtvama omogućili da Srbija izraste u nezavisnu državu. Umetnost postaje svedok istorije, prenoseći njenu suštinu kroz vekove. Budimo ponosni, jer smo jedan od retkih naroda koji poseduje tako bogat istorijski narativ, što predstavlja nepresušnu inspiraciju generacijama", rekao je Đuranović.

Naveo je kako bi voleo da u još mladih, talentovanih ljudi koji se prepoznaju u nacionalnom izrazu nastave ovim putem i zahvalio se što su rad autora prepoznale državne institucije.