3. april 2024 12:38

Brnabić: Opozicija nije želela da razgovara o alternativnom predlogu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Opozicija nije želela da razgovara o alternativnom predlogu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD, 3. april (Tanjug) - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj je izuzetno žao što nisu postigli dogovor sa opozicijom na Kolegijumu o kome se raspravljalo o primeni preporuka ODIHR i izbornim uslovima za predstojeće beogradske i lokalne izbore, ali da opozicija nije želela ni da razmotri alternativne predloge koje je iznela.

"Predstavnici opozicije okupljeni oko koalicije 'Srbija protiv nasilja' nisu želeli da razmotre alternativni predlog. Nisam došla da kažem 'ne' već sam od ponedeljka razmišljala šta sam mogla da im ponudim da im izađemo u susret da se dođe do kompromisa. Kompromis je ključna reč", poručila je Brnabić na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Ona je dodala da je opozicija, nažalost, ponovila svoj ultimatum.

"Ne mislim da je dobro, posebno u politici, razgovarati jezikom ultimatuma i nadam se da će ponovo razmotriti ono što smo im ponudili", dodala je Brnabić.

Ona je rekla da joj je posebno zabrinjavajuće što su predstavnici SPN odbili eksplicitno da rade zajedno na daljoj implementaciji preporuka ODIHR.

"Jedino je bio važan datum i to je bilo tako čvrst ultimatum, tako da nije bilo prostora da nastavimao saradnju. Moja vrata ostaju otvorena. Ja sam na svom radnom mestu svaki dan i u svakom trenjutku mogu da dođu i da pokušamo da se dogovorimo kako ćemo da radimo zajedno", poručila je Brnabić.

Dodala je da bi taj zajednički rad podrazumevao rad na formiranju komisije koja bi radila na biračkom spisku i na preporukama ODIHR-a.

"Blagotvorno bi bilo za naše društvo da to radimo zajedno", poručila je Brnabić.

Ona je rekla da bi bila istorijska greška kada bi lokalnim samouprava skraćivali mandat, pošto se to kosi sa demokratskim principima i time bi, kako rekla, rubikon bio pređen.

"Kada neko želi da podnese ostavku on je podnese, a drugo je kada mu vi kao Skupština Srbije skratite mandat. Pitanje je i kako bi OEBS na to reagovao. Šta bi onda sprečilo neki drugi parlament da skrati mandat lokalnim samoupravama kada to poželi. To je katastrofalno", navela je Brnabić.

Brnabić je podsetila da je opozicija došla u ponedeljak sa tri zahteva, dodajući da nisu želeli da pričaju o preporukama ODIHR-a.
Navodeći da su prva dva dva zahteva o biračkom spisku i medijima odmah prihvaćena, Brnabić je kazala da zahtev za objedinjavanjem beogradskih sa lokalnim izborima za 2. jun nije mogao biti prihvaćen.
Ona je ponovila da bi to bio nedemokratski presedan.

"Kada napravite presedan, svaki put je mnogo lakše da to uradite kada vam se ne sviđa rukovodstvo u nekoj lokalnoj samoupravi. E super, meni se ne sviđa šta se radi u Novom Sadu ili Nišu ili Trsteniku, hajde mi kao parlamentarci da im ograničimo mandat. Nije problem, samo promenite zakon", objasnila je Brnabić.

Kako je dodala, može neko da podnese ostavku, ali ne možete vi da mu ograničavate mandat.

"Oko toga nisam spremna da razgovaram, ali sam dala alternativni predlog", rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da je predlog bio da raspišu beogradski izbori u definisanom roku, podsetivši da su na molbu i savet predsednika Vučića pomereni za krajnji rok - 2.jun.

Brnabić je kazala da je s druge strane predložila da se ostali izbori održe istovremeno i pošto, kako je rekla, "redovno padaju u julu ili avgustu, da dogovorimo da se naprave privremene uprave kako bi te izbore imali u septembru ili oktobru ili kad god već opozicija grupisana oko SPN želi".

"Ja smatram da je ovo izuzetno konstruktivan, korektan predlog. I nadala sam se da će ga prihvatiti, zato što bi prvi put imali važan dogovor oko nečega i pokazali ozbiljnost i odgovornost pred svim građanima Republike Srbije bez obzira za koga oni glasali. To je naša dužnost i to je naša obaveza. Nažalost, oni su odmah odbili taj predlog i rekli, kao što su rekli u ponedeljak, ili sva tri zahteva ili nijedan", rekla je Brnabić.