4. april 2024 15:10

Bisljimi: Lajčak dao konstruktivan predlog rešenja za upotrebu dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bisljimi: Lajčak dao konstruktivan predlog rešenja za upotrebu dinara

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi tvrdi da je tokom pregovora u Briselu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izneo predlog rešenja za upotrebu dinara i da je taj predlog Priština prihvatila ali da je Beograd tražio dodatno vreme.

On je novinarima nakon nove runde dijaloga rekao da je Lajčakov predlog bio konstruktivan i da je na dobrom putu da se nađe rešenje koje najviše, kako on kaže, odgovara građanima Srbije, ali u isto vreme poštuje Uredba tzv CBK.

Bisljimi je ponašanje Prištine tokom ovog dijaloga naveo kao konstruktivno jer je, kako kaže, razgovarala o opcijama po kojima građani Srbije mogu da dobiju dalju finansijsku podršku od Srbije, a da je srpska strana "delovala kao advokat Poštanske štedionice i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje te banke".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je nakon sastanaka u Briselu da je delegacija Beograda tokom današnje runde dijaloga iznela svoj izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to.

"Ponovili smo naš izbalansiran predlog koji podrazumeva izbalansirano rešenje. Još jedan sastanak o tome nam predstoji, videćemo kako će se stvari razvijati", rekao je Petković novinarima u Briselu i najavio da za 10-ak dana očekuje novi poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka na temu dinara i plaćanja.

Rekao je i da je iskoristio priliku da još jednom ukaže na težak položaj Srba na KiM, posebno zbog nemogućnosti da naš narod prima plate, penzije i ostala primanja, i institucije Srbije, što dovodi u pitanje njihovo funkcionisanje i dalji rad.

Kako je rekao založio se da se što hitnije formira ZSO, tim pre što je prošlo više od 4.000 dana kako je Priština stavila potpis na sporazum koji to podrazumeva.

"Sve što nam se do nanašnjeg dana dešava i svi problemi sa kojima se suočavamo ne bi ni postojali da imamo formiranu ZSO", rekao je Petković. 

Petković je 19. marta u Briselu rekao da je za Srbiju važno da u dijalogu s Prištinom sa Prištinom nađe rešenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji.

Petković je nakon te runde dijaloga Beograda i Prištine u izjavi novinarima podsetio da je Banka Poštanska štedionica na KiM od 2018. godine, da ima pet ekspozitura i da je zajedno sa Poštom vršila isplatu novca južno od Ibra. 

Dodao je da ceo platni sistem ide preko Poštanske štedionice, preko 50.000 različitih računa i institucija i građana.