4. april 2024 13:30

Petković: Stavovi Beograda i Prištine udaljeni, ZSO bi rešila mnoge probleme na KiM; Očekujem novi poziv za 10 dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Stavovi Beograda i Prištine udaljeni, ZSO bi rešila mnoge probleme na KiM; Očekujem novi poziv za 10 dana

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je delegacija Beograda tokom današnje runde dijaloga iznela svoj izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to.

"Ponovili smo naš izbalansiran predlog koji podrazumeva izbalansirano rešenje. Još jedan sastanak o tome nam predstoji, videćemo kako će se stvari razvijati", rekao je Petković novinarima u Briselu i najavio da za 10-ak dana očekuje novi poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka na temu dinara i plaćanja.

On je rekao i da je iskoristio priliku da još jednom ukaže na težak položaj Srba na KiM, posebno zbog nemogućnosti da naš narod prima plate, penzije i ostala primanja, i instituciej Srbije, što dovodi u pitanje njihovo funkcionisanje i dalji rad.

Petković je naglasio da su stavovi dve strane i dalje udaljeni i ocenio da problem dinara i mnogi drugi problemi na Kosovu i Metohiji ne bi postojali da je formirana Zajednica srpkih opština. 

"Za razliku od Beograda, koji ide u susret ka traženju kompromisnog rešenja, jer kompromis nije loša reč. Nažalost, to je zabranjena reč kada je reč o Prištini. Videćemo kako će se nadalje odvijati, mi ćemo učiniti sve što je potrebno sa naše strane da sačuvamo mir, da pronađemo rešenje, ali da ne ugrozimo interese srpskog naroda na i države Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković u izjavi novinarima posle sastanka u Briselu. 

Petković je rekao da su u pregovorima imali i format direktnog susreta predstavnika Beograda i Prištine gde su razgovarali o dinaru i o ZSO.

"Tu sam više puta jasno rekao albanskom predstavniku Besniku Besljimiju da je to, iz njihove tačke gledišta, njihova međunarodna obaveza koji su oni preuzeli pre 11 godina, a zatim i ratifikovali u parlamentu", poručio je Petković. 

On je dodao da to što se odnosi na ZSO odnosi se i na dinar i druge jednostarane poteze koje Aljbin Kurti sprovodi u srpskim sredinama na KiM. 

"Da imamo ZSO mnoge stvari bi bile rešene uključujući i pitanje dinara, jer ono što je Aljbin Kurti uradio nije stvar kompromisa, već želje da se srpski narod protera sa KiM. Tu smo da se borimo za naš narod, ne odustajemo od njegovih interesa i naš narod ima pravo da živi na KiM, da tamo ima svoju budućnost, da tamo funkcionišu naše institucije i da jednostavno nastavimo život na miran način", poručio je Petković.