5. april 2024 14:20

Zoran Anđelković: Insistirati na tome da tzv. Kosovo nije ispunilo međunarodne obaveze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Anđelković: Insistirati na tome da tzv. Kosovo nije ispunilo međunarodne obaveze

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković izjavio je danas da je za prijem u Savet Evrope (SE) neophodno sprovesti međunarodne obaveze, što nije slučaj sa tzv. Kosovom koje nije omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), predviđeno Briselskim sporazumom.

Anđelković je za Tanjug rekao da je Briselski sporazum postao međunarodna obaveza Prištine, jer je izglasan u parlamentu privremenih prištinskih institucija.

"Kada se takav dokument, kao što je Briselski sporazum, izglasa u nekom parlamentu on postaje stariji od ustava Kosova, odnosno postaje stariji od domaćeg zakonodavstva, jer je međunarodna obaveza. Taj argument je mnogo jači za članice SE nego ono što mi znamo da je ispravno, a to je da Kosovo nije država. To za većinu članica SE nije argument zato što su oni priznali nezavisno Kosovo, onda je to argument koji stoji u njihovom dokumentu i za koji se oni zalažu", rekao je Anđelković.

Kako je naveo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već početkom godine govorio da će proleće biti veoma teško u političkom smislu za Srbiju zbog toga što je bilo jasnih najava da će se nastaviti otimanje KiM koje je počelo agresijom na SR Jugoslaviju 1999. godine.

"Oni žele taj proces otimanja KiM da zaokruže kako bi mogli, dok traje ova Evropska komisija, da naprave neki diplomatski uspeh i u tom smislu je neophodna reakcija Srbije sa uglom koji može da brani", smara Anđelković.

Dodaje da je argument za sprečavanje prijema tzv Kosova u SE i pitanje poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Podseća da je Srbija, kada je 2003. godine primljena u SE morala da formira nacionalne zajednice kojima se, napominje on, sada i Evropa ponosi jer u većini ervopskih zemalja ne postoje nacionalni saveti.

"Obaveza Kosova je bila da pre nego što se razmatra njihov status u SE sprovede ono što je bila obaveza čak i u izveštaju Dore Bakojani, a ne da Kurti i Osmani napišu pismo da će oni ZSO da formiraju nekad, pa ni tada sa obećanjem, već da se sad prvo to uradi", naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od razgovora predsednika Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona u ponedeljak u Parizu, Anđelković je rekao da će Vučić pitanje KiM i argumentaciju na to sigurno izneti u razgovoru sa Makronom, ali je istakao da je ekonomska saradnja, odnosno razvoj Srbije nešto što je važnije.

"Kada se govori o 10 milijardi, pa neki kažu da je to mnogo, u stvari to su logične cifre ukoliko bi se sve od onih projekata o kojima je predsednik govorio, dogovorilo, od kapitlaizacija jednog broja preduzeća namenske industrije, a da ne govorimo o nečemu čega su svi svesni, jer sve prelazi na električnu energiju, da će biti potrebno toliko energije da moramo konačno da ukinemo odluke o zabrani nuklearnih centrala i korišćenja nuklearne energije na prostoru Jugoslavije", naveo je on.

Anđelković kaže da je važno razgovarati sa onim ko ima najveću proizvodnju električne energije u procentu koliko je potebno jednoj zemlji, kao što je Francuska, u situaciji kada ceo svet smatra da je najispravnija zelena energija nuklearne energija i kada će za 10 godina na svim putevima biti uglavnom električnih automobila.