9. april 2024 10:28

Vlade Radulović: Rafal među najmodernijim avionima koje zapadna vojna industrija nudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Rafal među najmodernijim avionima koje zapadna vojna industrija nudi

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Vojni komentator Vlade Radulović izjavio je danas da su višenamenski borbeni avioni "Rafal", o čijoj nabavci Srbija pregovara sa Francuskom, najsavremeniji vazduhoplovi četvrte i po generacije i među najmodernijim platformama koju zapadna vojna industrija može da ponudi.

"Govorimo o avionu koji ima izuzetne višenamenske karakteristike. To nije samo lovac presretač. To je avion koji može biti taktički bombarder, avion koji možete koristiti i za dejstvo po ciljevima na moru, na kopnu, ali i za strateško, odnosno, nuklearno odvraćanje", objasnio je Radulović za Tanjug.

On je dodao da su to avioni koji se mogu da ponesu 9,5 tona ubojnih sredstava.

"To je avion koji leti brzinom od 1,8 maha, a ima sposobnost i superkrstarenja, odnosno da bez paljenja dodatnog forsaža, odnosno dodatnog sagorevanja goriva, u standardnom režimu letenja može da razvije brzinu od 1,4 maha", rekao je Radulović.

Pojašnjava da avion "Rafal" može biti opremljen širokom lepezom naoružanja, ali da je sposoban da ponese i krstareće rakete, kao i one opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Radulović ističe da je teško reći kada bi avioni stigli u Srbiju, s obzirom na to da se pregovara o novim platformama, ali da će, ukoliko do dogovora dođe i Srbija nabavi 12 "Rafala", srpske vazduhoplovne snage biti najmoćnije vazduhoplovstvo u odnosu na ostale republike bivše SFRJ.

Naveo je da je Hrvatska takođe dogovorila nabavku "Rafala", ali da je reč o polovnim avionima.

Upoređujući borbene avione "Mig-29" koji trenutno čine okosnicu srpskih vazduhoplovnih snaga sa "Rafalima", Radulović navodi da je reč o platformi koja je za čitavu generaciju naprednija.

"I 'Mig-29' i 'Rafal' su višenamenske platforme, ali daleko veće sposobnosti i mogućnosti ima francuski avion. Sve ono što se nalazi na samoj platformi "Rafala" daleko je naprednije u odnosu na "MiG-29" koji trenutno postoji u našim oružanim snagama", naglašava Radulović.

Dodaje da "Rafal", pored spomenutih funkcija, ima sposobnost i da obavlja funkciju aviotankera i da je to još jedna prednost u odnosu na "Mig-29".

"On poseduje mogućnost da podešava do pet spoljnih rezervoara i sa tako posebnim sistemom koji se integriše na samu platformu on zapravo može da dopunjuje ostale avione u vazduhu", objasnio je Radulović.

Radulović naglašava da bi eventualna nabavka "Rafala" označila nastavak dobre saradnje u oblasti vojne industrije između Srbije i Francuske, iako se, kako dodaje, možda u nekim spoljnopolitičkim potezima ne slažemo, pre svega po pitanju odnosa prema Rusiji.