9. april 2024 11:23

Milivojević: Poseta Vučića Parizu je ulaganje u srpsko-francuske odnose

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milivojević: Poseta Vučića Parizu je ulaganje u srpsko-francuske odnose

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da su zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i razgovor Vučića sa francuskim predsednikom Emanuleom Makronom produbljivanje odnosa Srbije sa Francuskom, kao jednom od velikih sila na zapadnoj hemisferi, ali i ulaganje na srednji i duži rok u srpsko-francuske odnose koji, napominje on, nemaju istorijska opterećnja.

On je za Tanjug rekao da smatra da je Srbija za Francusku izbor na ovim prostorima i vraćanje na tradicionalnu politiku, dok Srbija u Francuskoj prepoznaje onu veliku silu sa kojom može da najlakše i najotvorenije da razgovara i od koje može očekivati razumevanje za stavove koji su izneti.

Kako je naveo, ovo je prvo značajno mesto i adresa na kojoj Srbija nastupa sa novim pristupom u izazovima i pritiscima sa kojima je suočena, što je, smatra on, najbolje pokazala konferencija za štampu pred svečanu večeru Vučića i Makrona, gde je predsednik Srbije iskoristio repliku da iznese stav i jasno da do znanja šta su za Srbiju crvene linije i šta je srpska pozicija kada je reč o KiM.

"Ova poseta je imala dve dimenzije, jedno je bilaterala koja je u usponu i koja je izuzetno uspešna i koja će u perspektivi imati izuzetnog značaja. Druga dimenzija su otvorena pitanja i one stvari u kojima Francuska zastupa zapadne usaglašene interese kada je reč o KiM, situaciji u regionu i odnosima sa Rusijom", naveo je Milivojević .

Komentarišući izjavu predsednika Vučića da je Srbija uvek računala na Francusku kada je imala neku muku, pa tako i danas, Milivojević kaže da Srbija danas može da računa na spremnost Francuske da je sasluša i uvaži da Srbija ima državne i nacionalne interese kojih se ne odriče i ističe da Francuska, u skladu sa svojim interesima, ima u vidu i interese Srbije u nekoj meri.

"Ja mislim da je to na šta mi možemo računati, imajući u vidu da se Francuska vraća tradicionalnoj politici, da traži svoje mesto u Evropi sada kao članica i EU i kao velika sila u Evropi sa željom da se vrati na tu poziciju, da onda Srbija ima mesto u toj francuskoj strategiji na srednji i duži rok", ocenio je on.