12. april 2024 09:31

Siniša Mali: Vučić jutros poslao pisma evropskim liderima oko prijema tzv. Kosova u Savet Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Vučić jutros poslao pisma evropskim liderima oko prijema tzv. Kosova u Savet Evrope

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros liderima u Evropi kancelaru Nemačke Olafu Šolcu, predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i drugima poslao pisma u vezi sa prijemom tzv. Kosova u Savet Evrope, što pokazuje da se Srbija neće predati.

"Ekonomski smo jaki i tu sam veliki optimista, ali pritisci kojima je Srbija trenutno izložena narušavaju taj optimizam. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zabrinut više nego ikada i razlozi za to su objektivni, a nalaze se u tim pritiscima", rekao je Mali za TV Hepi.

Istakao je da sve decenije koliko se poznaju nikada nije video zabrinutijeg predsednika Vučića i naveo da su pritisci uzrokovani problemima u regionu, odnosno BiH, zatim situacijom na Kosovu i Metohiji, pitanjem sankcija Ruskoj Federaciji i ukazao da preti i donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

"To su ozbiljni pritisci i upravo zbog toga kažem, nikada ga zabrinutijeg nisam video. Naravno, daćemo sve od sebe da se nađe rešenje", rekao je Mali i istakao da ko god poznaje Vučića mora da zna jednu stvar, a to je da predaja nikada nije opcija.

Mali je istakao da su razlozi za zabrinutost objektivni i istakao da slede izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji, SAD i da je sada pritisak da se sve završi ako je moguće do tih izbora.

Promenjen odnos prema Srbiji, stranci hoće da ulažu u našu zemlju

Siniša Mali izjavio je da je delegacija Srbije prilikom nedavne posete Francuskoj osim o Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu, razgovarala i o ozbiljnim ekonomskim temama sa njihovim EDF-om, što je pandan našem EPS-u, kao i o ulaganjima u zelenu tranziciju, u nove energetske kapacitete, o izgradnji nuklearnih elektrana.

"Potpuno je promenjena atmosfera kada je Srbija u pitanju. Hoće stranci da više investiraju u Srbiju, jer se Srbija pokazala stabilnom i kredibilnom", rekao je Mali.

Istakao je gostujući na TV Hepi da je juče imao video razgovor sa kompanijom u Francuskoj, koja je lider u proizvodnji letećih automobila i da postoji kontakt sa četiri ili pet najvećih, najnaprednijih kompanija u toj oblasti.

Mali je naveo je da su državne finansije stabilne i da imamo više od 400 milijardi dinara na računu.