15. april 2024 11:40

Šutanovac: Sam čin glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN doveden do apsurda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šutanovac: Sam čin glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN doveden do apsurda

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je sam čin glasanja za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN doveden do apsurda jer, kako je objasnio, ako bude bilo prisutno 100 zemalja a glasaju samo tri i rezultat bude 2 prema 1, taj rezultat se usvaja.

On je za Tanjug rekao da Srbija treba da ubraja sve zemlje koje budu neutralne ili budu glasale protiv usvajanja te rezolucije, jer u trenutnoj geopolitičkoj situaciji u kojoj se nalazi, Beograd nema mogućnost da spreči zemlje koje budu glasale za usvajanje rezolucije, istakavši da Srbija svoju šansu i dalje mora da traži na Zapadu.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je dobio zvaničnu potvrdu SAD da će "izuzetno jako da lobiraju za rezoluciju o Srebrenici" na Generalnoj skupštini UN, Šutanovac je rekao da je to interes SAD jer su oni saveznici sa Nemačkom.

"Ono što je po meni fer je da vam takva zemlja saopšti svoj stav, i onda imate jasnu situaciju. Bojim se da će biti zemalja koje će svoj stav da saopštavaju na drugi način prema Srbiji, a onda ćemo videti na glasanju kako će se izjasniti", smatra on.

Prema njegovim rečima, najvećim silama Srbija nije u fokusu jer se one bave mnogo izazovnijim problemima na Bliskom istoku i u Ukrajini, ali postoje druge zemlje koje ne mogu da utiču na ta velika dešavanja i koje su rešile da se bave Balkanom, poput Nemačke koja je, napominje on, "generator ulaska" tzv. Kosova u Savet Evrope i izglasavanja rezolucije o Srebrenici u UN.

Šutanovac dodaje da je jako teško suprotstaviti se odluci članstva Prištine u SE i usvajanju rezolucije o Srebrenici u UN jer Nemačka ima više saveznika u SE nego Srbija.

"Ono što može da se radi uporedo je da se obaveštava evropska i svetska javnost koga oni primaju u SE, da se radi o oni kažu državi, koja ne ispunjava svoje obaveze, koja je potpisala Briselski sporazum 2013. godine i još ga nije ispunila, koja pravi vojno-policijske baze na prostoru gde im to nije dozvoljeno, gde policija svakodnevno ide sa dugim cevima čime stvara atmosferu za puzajuće napuštanje Srba sa KiM", istakao je on.

Takođe, napominje Šutanovac, treba javnost da se obavesti da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zastupa tezu stvaranja velike Albanije što bi, smatra on, bio uvod u velike sukobe na prostoru Balkana.

"Cela ta situacija najmanje zavisi od nas, mi u ovom trenutku moramo da budemo u defanzivi ali i da učinimo sve da ako ne možemo da utičemo direktno na odluke, da utičemo da javnost sazna šta je istina", poručio je on.