16. april 2024 09:49

Odalović: Savet Evrope bi prijemom tzv. Kosova završio nečasnu misiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odalović: Savet Evrope bi prijemom tzv. Kosova završio nečasnu misiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da bi Savet Evrope prijemom tzv. Kosova završio jednu nečasnu misiju i istakao da amandman koji je Srbija podnela ima za cilj da zaustavi taj proces.

Odalović je za RTS rekao da bi Srbiji bilo lako da se bori kada bi se primenjivalo međunarodno pravo, ali smo svedoci da je njega zamenila sila.

Prema njegovim rečima, sva dešavanja u SE orkestrirana su u poslednjem trenutku, s ciljem stvaranja pritiska na Srbiju.

"Oni koji danas zagovaraju članstvo Kosova u SE su isti oni koji su ovu, uslovno da nazovem, kvazi državu planirali da naprave. Oni žele da ovim zaokruže nešto što je jedna nečasna misija upravo tog dela zapadnog sveta, a ceo scenario od početka raspada Jugoslavije bio je planiran da počne preko Kosova", istakao je Odalović.

On je ukazao da Priština, kada bi se poštovalo međunarodno pravo i pravila upravo te Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) ne bi mogla da bude u Savetu Evrope.

Ukazao je da je cilj amandmana koji je podnela Srbija, a kojim se traži odlaganje odluke o članstvu Prištine, pokušaj da se zaustavi ceo taj, kako je naveo, prljavi proces.

"Savet Evrope bi ovim završio jednu nečasnu misiju, prljavu misiju koju su sproveli i u ovom sazivu Evropskog parlamenta. Očigledno je da je ovo možda neka od poslednjih sednica pred nove izbore i oni bi da zaokruže ono što su do sada radili. Ali, ako se vratimo i podsetimo se šta je sve to njihova obaveza od potpisanog Briselskog sporazuma, koji jednostavno ne postoji i danas ne pominje niko 2013. godinu i Briselski sporazum i obaveze koje su potpisom garantovali upravo predstavnici ove institucije u koju danas žele da samoproglašenu državu uvedu, pa preko svega onoga što se poslednje dve godine dešavalo na prostoru Kosova i Metohije, prvenstveno na severu", rekao je Odalović.

Istakao je da bi uspostavljanjem Zajednice srpskih opština mnogi od problema na KiM koji su vrlo ozbiljni i zabrinjavajući, bili rešeni.

“Mislim da je jedan častan izlaz i onih koji su pokušali da na mala vrata i na brzinu urade nešto, da sada bar prihvate ovaj naš amandman, da ovo ne ide dalje u proces, da se vratimo onome što bi trebalo da bude obaveza Prištine i Beograda kako smo se dogovorili i da vidimo kako to onda izgleda kada se te obaveze ispune, da vidimo gde se mi tada nalazimo”, naglasio je Odalović.

Na pitanje čiju podršku očekuje danas na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Odalović kaže da kada bi se same zemlje pitale, mi ne bismo imali problem.

“Ovde je očigledno nešto mnogo veće. Očigledno je da je jedna ozbiljna kampanja koju vode ti iz zapadnih centara i vrše strahovite pritiske na zemlje koje su tradicionalno naši prijatelji. To su oni s kojima mi nismo imali otvorenih pitanja, niti bi u ovoj situaciji imali jedan razlog da glasaju drugačije nego da ne podrže tu inicijativu. Ali su ogromni pritisci tih centara i očigledno je da bi ova administracija htela da zabeleži, uslovno da nazovem, neki rezultat koji će biti rezultat koji nas ne vodi nigde”, dodaje Odalović.

Ukazuje da je glavni cilj Srbije danas odlaganje glasanja o preporuci za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, a ono što sledi, ukoliko se to ne dogodi, jeste Komitet ministara 17. maja i to bi bilo definitivno glasanje o prijemu Prištine.

"“To je zadnja instanca koja definitivno odluku donosi. Ovo je pretposlednja instanca i ovo je trenutak kada treba to se zastavi. Ovo je časniji trenutak da se ovo zaustavi nego onaj koji će biti na Komitetu ministara. Zato što su tamo politički predstavnici, znači cela priča se svodi da dolaze iz različitih političkih opcija, iz različitih zemalja i čine tu Parlamentarnu skupštinu. I oni, ako bi imali dovoljno razumevanja i sluha, da oni pošalju poruku, to je mnogo veća obaveza posle toga, i ne samo za Komitet ministara, jer on ne bi imao predlog, nego uopšte za međunarodnu zajednicu kako da se ponaša”, naglasio je Odalović.

Poručuje da “mi danas pričamo o tome da odložimo prijem, jer je to sada trenutno jedino što možemo da uradimo”.

Kada je reč o rezoluciji o Srebernici, ističe da se Srbija poziva na međunarodno pravo i ukazuje da bi ta rezolucija bila omča o vratu i Republici Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu.