17. april 2024 11:30

Nenad Vuković: Guranjem tzv. Kosova obesmišljavaju se principi i postulati Saveta Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Vuković: Guranjem tzv. Kosova obesmišljavaju se principi i postulati Saveta Evrope

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Društva lobista Nenad Vuković izjavio je danas da se "guranjem" tzv. Kosova u Savet Evrope obesmišljavaju svi principi i postulati na kojima Savet Evrope počiva.

On je za Tanjug rekao da smatra da postoji veliki broj zemalja, kao i pojedinaca iz tih zemalja, koje su priznale takozvano Kosovo, a koje će imati sluh za argumente Srbije, napominje Vuković.

Zato je veoma važno, istakao je on, da se u ovom periodu jednom intenzivnom političkom aktivnošću informiše što veći broj država i pojedinaca iz određenih država kako bi shvatili da bi se prijemom tzv. Kosova u SE bez rešavanja problema koje Beograd i Priština imaju, obesmislio i poremetio rad ovog saveta.

Vuković je dodao da bi Srbija u slučaju da dođe do prijema tzv. Kosova u SE, morala da razmisli o svom daljem statusu u toj organizaciji.

"Izveštaj Dore Bakojani u kojem ona kaže da postoje međuetnički konflikti, ali da tzv. Kosovo ima odgovarajuće zakone, prosto nije tačno. Nasilje nad Srbima se nastavlja, sve se više čini da se opstanak Srba i multietičnost takozvanog Kosova obesmisli, a s druge strane da se nezavisnost zaokruži. To nisu potezi koji mogu da donese mir i stabilnost ni u regionu ni u Evropi", naveo je on.

Vuković je istakao da je veoma važno da svi jasno čuju stav Srbije, kako zbog zaštite srpskih vitalnih interesa, dela sopstvene teritorije i svojih građana, tako i zbog toga što je to nešto što može da se desi bilo kojoj zemlji, jer, kako je rekao, sve zemlje imaju otvorene i nerešene probleme.

Prema njegovim rečima, ono što pokušava da se predstavi kao neki specifičan slučaj i presedan, može da donese mnogo više štete SE i Evropi nego koristi.

Na pitanje šta očekuje od sutrašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Vuković je odgovorio da tzv. Kosovo nema nameru da ispuni tehnički deo dijaloga i naglasio da svaka nova izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegovih mentora sve više ide ka obesmišljavanju dogovora.

"Stvari koje su značajne, a to je formiranje ZSO i prestanak terora nad srpskim stanovištvom očigledno nije nešto što oni nameravaju da ispune. Oni, na neki način, pojavljujući se na tim sastancima, ispunjavaju formu i smatraju da će u ovom transformativnom periodu u Evropi uspeti da zaokruže što je više moguće aspekata svoje državnosti i da dovedu Srbiju, ali i Evropu i svet pred svršen čin", ocenio je on.