19. april 2024 10:28

Milosavljević: Odlukom da lokalni izbori budu 2. juna vlast je pokazala fleksibilnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milosavljević: Odlukom da lokalni izbori budu 2. juna vlast je pokazala fleksibilnost

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politikolog Zoran Milosavljević ocenio je danas da je odlukom o održavanju svih lokalnih izbora 2. juna i konstruktivnim razgovorima koji su trajali 17 dana vlast pokazala strpljenje i fleksibilnost.

"Vidim da je vlast imala više ciljeve jer zna da završetkom izbora i formiranjem Vlade država mora da nastavi da se bori sa izazovima. Moramo da nastavimo korak po korak da jačamo, a s druge strane imamo međunarodne faktore koji su nikad izazovniji", rekao je on za Tanjug.

Milosavljević kaže da Srbija sebe mora da stavi u najbolju moguću poziciju u situaciji kada se formira nova geostrateška politička mapa, ali i da razume ono što joj se svakodvnoevno radi i ističe da vlast ima multifunkcionalnu ulogu u tome, dok opozicija jednostrano gleda svoje male interese.

Odgovarajući na pitanje zbog čega opozicija nije odmah pozitivno reagovala na ovu odluku, iako je to bio njihov zahtev, Milosavljević je rekao da taktiziranje opozicije pokazuje da postoji politička nesigurnost i da su svesni da narod ne želi da vidi takve političke aktere u vlasti.

"Ako ih stavimo sada sve za sto, svako ima drugačije mišljenje. Neko je za, neko protiv, neko smatra da bi trebalo da bude više prisutan svojim političkim angažovanjem. Jedinstvo uopšte ne postoji. Videli smo kako su reagovali u razgovoru sa njihovim stranim partnerima koji pokušavaju na neki način da ih uguraju u vlast", naveo je Milosavljević.

Komentarišući izjavu predsednice Skupštine Ane Brnabić da je ovo presedan koji je lekovit za Srbiju, Milosavljević je istakao da, kada u ovako kompeksnoj situaciji dođe do dogovora, pored nefunkcionalnog delovanja opozicije, može se reći da je ovaj presedan dovoljan da se krene napred.

"Polako vidim druge aktere opozicije, čak i pojedinačna istupanja kao gospodin Jeremić. Voleo bih da vidim takve ljude koji u svojim mogućnostima, domenima i ekspertizi mogu da pomognu Srbiji. Srbiji sada treba pomoć bez obzira da li to bila pozicija ili opozicija. Ako to prevaziđemo pokazaćemo da smo političko zdravo društvo i da stvarno želimo svojoj zemlji dobro", rekao je on.