20. april 2024 18:19

Priština organizuje referendum na severu KiM, Srbi najavili bojkot

Izvor: TANJUG

podeli vest

Priština organizuje referendum na severu KiM, Srbi najavili bojkot

Foto: shutterstock.com/PredragLasica, ilustracija

KOSOVSKA MITROVICA - Vlasti privremenih prištinskih institucija u nedelju na severu Kosova i Metohije organizuju referendum za smenu gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača.

Iako je najjednostavniji način za nove izbore bio da gradonačelnici podnesu ostavke, Priština je odlučila da proces ide na mnogo složeniji i duži način, putem peticija i referenduma.

Glasanje je zakazano nakon što su građani prikupili potpise 20 odsto birača.

Priština je proces referenduma na sve načine opstruisala, zbog čega su svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji pozvali građane na bojkot.

Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da predstojeći referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure, navodeći da je za razrešenje predsednika opština potrebno 50 odsto plus jedan glas upisanih u birački spisak, a da se zbog stalnih pritisaka Prištine u poslednjih nekoliko meseci oko 15 odsto Srba iselilo sa severa KiM.

Osim toga, ukazano je da će glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan pošto je veći broj Albanaca na biračkim spiskovima i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Jednostrane odluke Prištine, posebno ona o ukidanju dinara uticale su na nezainteresovanost građana da učestvuju u procesima koje organizuju privremene prištinske vlasti.

Jedan od građana Kosovske Mitrovice kaže da je njegov stav da se ne izlazi na referendum, pošto su stanovnici severa KiM potpisivanjem peticije pokazali da su za smenu gradonačelnika.

"Stvar je u tome da smo mi već predali peticiju za smenu, a sad je ovo već nova situacija. Zaista ne razumem ovu matematiku za sutrašnji referendum" , rekao je on.

Penzioner iz Kosovske Mitovice izjavio je za Tanjug da će poslušati apel političkih subjekata koji predstavljaju Srbe i da neće izaći na sutrašnji referendum.

"Ako su stranke apelovale da se ne izađe, onda ne želim da izađem na referendum", kaže on.

Aleksandar Šljuka iz NVO "Nova društvena inicijativa" naglašava da su suštinski razlozi za bojkot referenduma opstrukcije Prištine, zbog čega su partije koje prezentuju Srbe odlučile da pozovu građane na bojkot.

"Jedno je opšteprihvaćeno mišljenje da je nemoguće skupiti dovoljan broj, 50 procenata plus jedan glas na severu. Samim tim izlazak na ovaj referendum dao bi legitimitet čitavom ovom procesu i legitimitet gradonačelnicima," smatra Šljuka.

Dodaje da bi tada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bio u prilici da kaže kako je Priština omogućila da se referendum održi, a da nije bilo dovoljno glasova za smenu, što znači da su Srbi sa severa KiM zadovoljni aktuelnim gradonačelnicima.

"To je ono što su Srpska lista i druge partije želele da izbegnu", ističe on.

Šljuka ukazuje da birački spisak nije ažuriran i da je na njemu daleko više glasača nego što to realno pokazuje situacija na terenu.

"Ovde u Mitrovici je potrebno sakupiti oko 9.000 glasova, a mnogi smatraju da uopšte nema toliko ljudi trenutno. Takođe su instalirali te kamere koje su pozajmili iz Albanije, što je neobična praksa, čak je OEBS rekao da je to nedemokratska praksa i da to ne bi trebalo da se radi. Znamo da škole koje funkcionišu po srpskom sistemu nisu dale saglasnost da se referendum održi u školama" , navodi on.

Zamenik komandira tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani kaže za Tanjug da je policija za predstojeći referendum pripremila operativni plan kojim je predviđeno postavljanje patrola u blizini biračkih mesta i da će one, u skladu sa situacijom, reagovati ukoliko dođe do incidenata.

Glasačka mesta biće otvorena od 7 do 19 časova, a prema odluci CIK-a u Prištini, ukupan broj biračkih mesta u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici je 23.

Prištinske vlasti prvobitno su planirale da se glasa na 43 biračka mesta, ali su direktori škola na severu KiM odbili da ustupe školske objekte za održavanje glasanja.

Srbi su u novembru 2022. napustili privremene prištinske institucije i bojkotovali izbore na severu KiM održane u aprilu prošle godine zbog toga što Priština ne poštuje Briselski sporazum i već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, kao i zbog upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.