22. april 2024 18:46

Krieziu: Bojkot Srba politički protest, vlast u Prištini minimirala razloge

Izvor: TANJUG

podeli vest

Krieziu: Bojkot Srba politički protest, vlast u Prištini minimirala razloge

Foto: Shutterstock.com/Aleh Korzun, ilustracija

PRIŠTINA - Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova (KDI) Ismet Krieziu ocenio je danas da je standard od 50 odsto plus 1 glasač za opoziv gradonačelnika opština na severu KiM glavni razlog zbog kojeg su Srbi bojkotovali taj proces jer taj standard nije mogao da se postigne ne samo u tim opštinama, već ni u bilo kojoj opštini u Pokrajini.

On je u objavi na Fejsbuku objasnio da su građani srpske nacionalnosti u nedelju odlučili da bojkotuju glasanje, kako bi izrazili politički protest, s obzirom na to da bi njihovo učešće u procesu "legitimisalo aktuelne predsednike opština".

Istakao je da je tačnost i ažurnost konačnog spiska birača na Kosovu i Metohiji, ne samo u četiri opštine na severu, veoma "kontroverzna i upitna", posebno imajući u vidu i broj nerezidentnih birača sa pravom glasa.

"Ko bi došao na Kosovo iz druge zemlje da glasa za gradonačelnika ili da smeni gradonačelnika", upitao je Krieziu.

Istakao je da su institucije u Prištini odgovorne za "preduzimanje političkih i institucionalnih akcija kako bi se minimizirali razlozi za politički protest srpske zajednice" i ponudili kao jedinu alternativu njihovu "integraciju i predstavljanje u institucijama".

"Ne možete se pretvarati da služite integrativnom i demokratskom okruženju, ignorišući političke proteste i promovišući kao demokratsko dostignuće upravljanje većinskom zajednicom sa liderom manjinske zajednice koji je izabran sa 100 glasova“, poručio je Krieziu.

Rekao je da je učešće u glasanju od suštinskog značaja za demokratiju, ali je naglasio da nikada ne treba zaboraviti da je bojkot i politička i demokratska akcija.

„Bojkot procesa glasanja obično se dešava kao politički protest, kao instrument otpora, kao odbacivanje legitimiteta institucija i politika koje mogu da krše prava zajednice i nisu dovoljno reprezentativne za njihove interese“, napisao je Krieziu.

Na jučerašnjem referendumu u četiri opštine na severu KiM, na čijem su čelu albanski gradonačelnici izabrani na izborima u aprilu prošle godine glasovima svega oko tri odsto birača, glasala su ukupno 253 građanina od 46.556, koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema podacima Centralne izborne komisije, u Severnoj Mitrovici je glasalo 111 birača sa pravom glasa, u Leposaviću 124, u Zubinom Potoku 18 i u Zvečanu nijedan.

Srbi su bojkotivali glasanje zbog uslova koje je Priština propisala za referendum, a Srpska lista je pre održavanja glasanja istakla da je njen stav da se ne izlazi na referendum, navodeći da je Priština učinila sve da on ne uspe.