24. april 2024 10:38

Zoran Milivojević: Otpor Beograda Rezoluciji u UN daće rezultat nezavisno od glasanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milivojević: Otpor Beograda Rezoluciji u UN daće rezultat nezavisno od glasanja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je danas da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će podnosioci Rezolucije o Srebrenici u UN u Srbiji imati ozbiljnog protivnika znači da se Beograd odlučio na otpor onim pokušajima koji treba da dovedu u pitanje položaj srpskog naroda sada i za ubuduće, ocenivši da će taj otpor sasvim sigurno dati rezultat nezavisno od toga kakav će ishod glasanja za usvajanje rezolucije biti.

On je u izjavi za Tanjug istakao da sama činjenica da Srbija pruža otpor, nailazi na neka razumevanja i da će sasvim sigurno biti glasova protiv, kao i uzdržanih, već znači uspeh Srbije i srpske politike u odbrani državnih i nacionalnih interesa.

Milivojević smatra da je ovo i ulaganje u neku vrstu budućnosti Srbije jer će se potvrditi da Srbija ima značajan međunarodni položaj, i da na ovaj način ulaže u budućnost u smislu jačanja svoje pozicije u kolektivnom jugu, korpusu zemalja koji čini tri četvrtine čovečanstva koji, prema njegovim rečima, ima razumevanja za stavove Srbije.

"To je prostor u kom treba očekivati da će na ovim osnovama, na ovome što se sada gradi, srpska politika ubuduće graditi svoju poziciju kao nezavisna vojno neutralna država sa intencijom da sa svima ima otvorene kanale i odnose. To je nešto što je nekada bilo uporište i politike ove zemlje i nešto na šta se Srbija može osloniti", naveo je on.

Milivojević smatra da je namera onih koji sponzorišu rezolucija da otvore pitanje Dejtonskog sporazuma i da usmere buduću politiku i političko stanje u Bosni i Hercegovini u pravcu revizije Dejtonskog sporazuma u skladu sa duhom sporazuma, a ne slovom sporazuma.

"Slovo sporazuma nije sporno, ali ono smete realizaciji nekih strateških zapadnih ciljeva koji se tiču decentralizacije BiH i ostvarivanja mogućnost da se NATO tako proširi i da se još neki ciljevi realizuju na ovim prostorima vezano za politiku prema Rusiji i KiM", ocenio je on.

Ukoliko rezolucija prođe na način kako je ona koncipirana da pitanje genocida uđe u obrazovne sisteme, Milivojević kaže da to onda stvara politički ambijent sa kvalifikacijom Srba kao genocidnog naroda, otvara temu Republike Srpske kao genocidne tvorevine i stvara reviziju Dejtonskog sporazuma u smislu njegovog duha, odnosno kako ga Zapad vidi.