24. april 2024 17:18

Dejvid Mekalister: EP odlukom o Instrumentu za Zapadni Balkan pokazao podršku ZB na putu ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejvid Mekalister: EP odlukom o Instrumentu za Zapadni Balkan pokazao podršku ZB na putu ka EU

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

STRAZBUR - Predsednik Odbora Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove Dejvid Mekalister pozdravio je današnju odluku EP da usvoji Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan i ocenio da to što je ova odluka dobila podršku većine poslanika EP pokazuje da se EP zalaže za dalju podršku partnerima sa Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

"Veoma pozdravljam to što je EP usvojio novi Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan. Ovime je finalizovana duža faza pregovora između Evropske komisije i Saveta EU i EP. Na kraju, ovaj instrument je naišao (na podršku) ogromne većine u EP, što pokazuje da se mi u EP, preko partijskih linija, zalažemo za dalju podršku našim zapadnobalkanskim partnerima na njihovom putu ka članstvu u EU, na njihovom putu evropskih integracija", rekao je Mekalister novinarima u Strazburu.

On je dodao da se politika proširenja EU vratila na agendu, što je, kako je naveo, jedna od posledica rata Rusije u Ukrajini.

Ocenio je da svaku zemlju u procesu proširenja treba tretirati na individualnoj osnovi i istakao da proces proširenja treba uvek da bude zasnovan na zaslugama.

"Ovde u EP smo posebno naklonjeni proširenju. Verujemo da bi druge evropske zemlje, osim 27 članica Evropske unije, trebalo da imaju priliku da se pridruže i biće spremne da se pridruže kada budu ispunjeni svi finansijski, politički, ekonomski i drugi kriterijumi", poručio je Mekalister.

Podsetio je i da je Evropska komisija preporučila, a Savet doneo odluku da se zvanično otpočnu pregovori sa Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldavijom.

"Sada imamo deset zemalja koje su na putu ka članstvu u EU, koje su donele političku odluku da je članstvo u EU njihov politički cilj. Za proširenje je potrebno vreme, proširenje je težak posao i proširenje je uvek regata, a ne konvoj", rekao je Mekalister.

Kada je reč o Srbiji, Mekalister je rekao da je na vlastima u Srbiji da rade na tome da se stvari pokrenu i izrazio nadu da će se usvojiti i sprovesti neophodne reforme kako bi se to dogodilo.

Evropski parlament odobrio je ranije danas privremeni sporazum sa Savetom EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za sporazum je glasalo 517 od 603 poslanika EP, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano.

Predsedništvo Saveta EU i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU i odbori EP za spoljne poslove i budžet.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je deo novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komsija.

Očekuje se da će se intrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU sa Zapadnog Balkana obezbediti do dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.