16. januar 2023 13:21

Porodica i prijatelji obeležili godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića na Novom groblju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Porodica i prijatelji obeležili godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića na Novom groblju

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - U prisustvu članova porodice, rodbine i prijatelja danas je na Novom groblju u Beogradu obeleženo pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija i pravda" Olivera Ivanovića.

Članovi najuže porodice, kumovi, rodbina i prijatelji paljenjem sveća na grobu Olivera Ivanovića u Aleji zaslužnih građana obeležili su godišnjicu njegove smrti.

Oliverov brat Miroslav Ivanović rekao je novinarima da se ni nakon pet godina na razotkrivanju odgovornih za ubistvo ništa ne dešava te da suđenje koje je toku u Prištini ne zadovoljava želje porodice da se otkrije istina ko je naručio ubistvo njegovog brata.

"Javnost je upoznata sa pretresom koji se vodi u Prištini koji smo već po našem viđenju kvalifikovali na jedan određen način koji u svakom slučaju ne zadovoljava to što je naša želja i što mi osećamo kao jednu neophodnost i za porodicu i za celokupnu javnost ove ove zemlje", kazao je Ivanović.

Ivanović navodi da se u istrazi ubistva ni posle toliko vremena nije daleko odmaklo i da se stiče utisak da nije urađeno više od onoga što je usledilo neposredno nakon njega.

Dodao je da uprkos svemu ne jenjava nada porodice da će se odgovorni za to delo privesti pred lice pravde ističući da će svi istrajati u tome da se Ivanovichevo ime što češće spominje i da se sačuva uspomena na njega.

"Maskimalno ćemo se truditi kao i veliki broj ljudi, prijatelja i intelektualne javnosti ove zemlje da istrajemo u tome da se njegovo ime i dalje spominje i da se insistira na razotkrivanju", rekao je Ivanović.

Istakao je da je veoma važno da se otkrije sve u vezi sa Oliverovim ubistvom, ali da je najvažnije da se sazna ko je nalogodavac, odnosno ko je, kako je rekao, materijalizovao svoj interes da se njegov brat skloni sa političke scene.

Oliver Ivanović ubijen je ujutru 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Beograd je više puta saopštio da Priština nije želela da odgovara na upite državnih organa Srbije u vezi sa istragom i dokazima.

Suđenje pred osnovnim sudom u Prištini i dalje traje.